Hlavní obsah

Smrž doufá v pravidelný přísun bodů

PRAHA

V den svých 21. narozenin vyrazil Jakub Smrž vstříc čtvrté kompletní sezóně v mistrovství světa silničních motocyklů. Ve středu letěl na prezentaci týmu týmu Molenaar Racing do Nizozemska, odkud se rovnou přesune do jihoafrického Welkomu, kde se příští víkend postaví s hondou na start prvního závodu třídy do 250 ccm.

Foto: PRÁVO

Jakub Smrž

Článek

Jediný český jezdec v této kubatuře doufá, že se konečně prosadí mezi stabilně bodující účastníky šampionátu, optimismus mu dodaly i výsledky oficiálních testů v Jerezu, kde dosáhl desátého času.

"Nepřeceňuji to, ale rád bych jezdil pravidelně na body, to znamená být pokaždé do patnáctého místa a občas se prosadit i do desítky," tvrdí Smrž, jenž barvy nizozemské stáje hájil již v roce 2002, kdy po zranění přesedlal ze stopětadvacítek do silnější třídy, i při posledních dvou závodech minulé sezóny po vynuceném odchodu ze stáje Elit.

Nyní má k dispozici loňský model stroje s letošní verzí motoru. "Podařilo se podle testů dobře vyladit pérování i nastavit podvozek, takže jsem minimálně o vteřinu zrychlil. Za řidítky dvěstěpadesátky se stále ještě učím, ale už mám víc zkušeností a hlavně nechci dělat zbytečné chyby," libuje si Smrž.

Za hlavní favority své kubatury považuje Francouze De Punieta, Španěla Eliase a jeho krajana Pedrosu, loňského mistra světa do 125 ccm. Ze šestnácti okruhů při mistrovství se těší zejména na Brno a Assen.

"Holandský závod teď pro mě bude prakticky druhou domácí Velkou cenou. Naopak moc netuším, co mě může potkat při premiéře v Kataru, písková zrna na trati i velké horko mohou být zrádná," přiznává.

Reklama