Hlavní obsah

Těhotná Neumannová hodlá závodit

Václav Procházka

Lyže Kateřina Neumannová neodkládá, i když už má za sebou dlouhé týdny těhotenství. V neděli chce dokonce vyrazit do závodu. Pětadvacet kilometrů ve stopě v rámci Jizerské padesátky si chce užít.

Foto: Archiv

Kateřina Neumannová

Článek

"Nepojedu samozřejmě se stoprocentním nasazením," plánuje lyžařka, která ve svých devětadvaceti v listopadu oznámila, že je v jiném stavu a přerušila kariéru. Ve stopě je ale stále takřka denně. Těhotenství ji zatím ještě moc nezakulacuje. "Lyžuji v Harrachově," připomíná.

Pokud by nečekala potomka, startovala by zřejmě na víkendovém českém mistrovství. V minulých sezónách zase před tradičním domácím maratónem musela dávat přednost světovým soutěžím. Jen jednou startovala v rámci Jizerské padesátky. "A to ještě bylo ve fofru, atmosféru jsem si tam nijak neužila, hned po závodě jsme vyráželi pryč," vzpomíná.

Led ji netěší

V Bedřichově chce být už od čtvrtka, kdy začínají doprovodné akce Padesátky. Program zahájí závod na 30 km volnou technikou. V pátek se uskuteční večerní sprint jako součást slavnostního zahájení Worldloppetu v Evropě a v sobotu budou závodit děti. Svůj start Neumannová podmiňuje tím, že zatím zmrzlá trať bude v neděli bezpečná. "Zprávy o ledu mě netěší, ale když budou slušné podmínky, tak si pětadvacítku objedu."

Od vstupu do nepřehledné skrumáže při hromadném startu ji nezrazuje ani Jan Weisshäutel, zástupce firmy, na jejíchž lyžích startuje. "Závodí léta, dostala chuť si zase vzít číslo a jít do toho, je ale rozumná. Ví, co si může dovolit," míní Weisshäutel.

Už v momentě, kdy oznámila těhotenství, Neumannová plánovala, že hodlá sportovat, dokud to půjde. Patřičné konzultace může provádět i v rámci rodiny, bratr je lékařem. Závodění v jiném stavu ale není zase až tak obvyklé. Jednou z výjimek je basketbalistka Romana Hamzová, která nastupovala v soutěžích za Brno ještě ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Nabitá listina

Jizerská padesátka je po čtvrté zařazena do seriálu dálkových běhů Worldloppett a poprvé do nejprestižnějšího FIS Marathon Cupu složeného z osmi závodů.

"Proto se podle očekávání přihlásila elita dálkových běhů, náš Standa Řezáč to nebude mít lehké," naráží Milan Suchan z pořádajícího Skiklubu Jizerská padesátka na nebývalou konkurenci. Mezi adepty na podstatnou část z celkové prémie 21 000 eur by neměl chybět ani loňský vítěz série Ital Maurizio Pozzi a také první z předešlého ročníku Jizerské padesátky Estonec Olle Raul. Ten z nejvyšší příčky sesadil právě domácího Řezáče.

"Zvedl se nám i počet přihlášených vůbec," připomíná Suchan i více než 3300 očekávaných aktérů, z nichž téměř 2500 chce vyrazit na klasickou padesátku mezi Bedřichovem a Jizerkou.

Reklama