Hlavní obsah

Australan Adams získal počtvrté Zlatou přilbu

PARDUBICE

Australský plošinář Leigh Adams v neděli vyhrál už počtvrté Zlatou přilbu a je po Dánu Olsenovi a domácí reprezentantu Olsenovi třetím nejúspěšnějším jezdcem v historii 56 ročníků pardubického závodu.

Článek

Čest naší ploché dráhy zachraňoval 24letý Aleš Dryml, který byl stejně jako loni jediným českým finalistou a konečným druhým místem dosáhl svého největšího úspěchu na Zlaté přilbě. Tu od roku 1999 získávají výhradně Australané, vedle čtyř Adamsových triumfů vyhrávali v posledních letech Crump a Sullivan, jenž měl přijet obhajovat trofej, ale pořadatelé i osmnáct tisíc diváků v hledišti na něj v Pardubicích čekalo marně.

Rozhodující jízda o cennou trofej, do níž se vedle Adamse s A. Drymlem probojovali ještě Crump, Andersen, Harris a Smolinski, se kvůli pádu německého jezdce musela opakovat, ale už jen v pěti. Smolinski, který z klíčové semifinálové jízdy postoupil po hodně nevybíravém útoku přes Slovince Žagara, byl z oválu odvezen sanitkou, ale kromě otřesu mozku žádné vážnější zranění neutrpěl.

Adam se pokusí pokořit Olsena

I při finálové repríze vyšel nejlépe start Adamsovi, který během šesti kol nenechal nikoho na pochybách, že míří za dalším úspěchem. "Držel jsem si dobrou stopu, byť dráha byla hodně těžká a na některých místech i hodně rozbitá. V Pardubicích se mi opravdu daří a jsem rád, že jsem to letos potvrdil. Vyhrát tu ale sedmkrát jako Olsen v 70. letech, to bude moc těžké. Určitě se o to ale pokusím," mínil 33letý tovární jezdec Jawy.

Za Adamsem usilovný boj o druhou příčku sváděli Andersen s Drymlem. Dlouho se zdálo, že navrch bude mít dánský plošinář, v poslední zatáčce ale vyšel atak 24letého českého reprezentanta a stříbrný věnec přebíral za obrovského aplausu publika. "Nechtěl jsem se smířit se třetí příčkou a využil poslední příležitost k útoku, když jsme cítil ohromnou podporu publika a viděl jsem, že Andersen už je hodně vyčerpaný a na motorce tak trochu vlál," říkal Dryml. "Skutečně jsem řidítka držel už jen silou vůle a na Drymlovo závěrečné zrychlení už nemohl zareagovat," přiznal Hans Andersen, který se při debutu na pardubické dráze prosadil na stupně vítězů.

Crump bavil jízdou po zadním kole

Lídr letošní Grand prix a předloňský vítěz Zlaté přilby Jason Crump zůstal hned po startu finále vzadu, při dvou pokusech se nedokázal dostat ani přes čtvrtého Brita Harrise a tak diváky bavil jízdou po zadním kole v cílové rovince. V malém finále byl blízko celkově sedmé příčky Bohumil Brhel, ještě v polovině jízdy vedl, ale pak ho zradil motocykl a přehnali se přes něj čtyři soupeři v čele s pozdějším vítězem Slovincem Ferjanem, který jezdí extraligu za Pardubice.

Smolař Žagar dojel osmý, vítěz sobotní juniorské Zlaté stuhy Dán Bjerre desátý, v úvodu závodu suverénního Švéda Karlssona poznamenal semifinálový pád a k malému finále vůbec nenastoupil. Mezi 12 nejlepších vůbec neprošel účastník letošní Grand prix Angličan Nicholls, už ve čtvrtfinálovém sítu uvízl poslední český vítěz Zlaté přilby Topinka, který od triumfu v roce 1996 marně čeká v Pardubicích na výraznější úspěch. V této fázi končili i další domácí reprezentanti, byť třeba junioři Šitera a Suchánek závodili bez respektu ze slavných jmen.

Výsledky Zlaté přilby:
1.Adams (Austr.)
2.A. Dryml (ČR)
3.Andersen (Dán.)
4.Harris (Brit.)
5.Crump (Austr.)
6.Smolinski (Něm.)
7.Ferjan (Slovin.)
8.Žagar (Slovin.)
...11.Brhel (ČR)

Reklama