Hlavní obsah

Abraham: Od druhého kola mi děsně změkla brzda

Porucha brzdy vyřadila Karla Abrahama z prvního závodu šampionátu MotoGP na katarském okruhu Losail. Už v osmém kole musel z jedenácté pozice zajet do boxů.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Motocyklový závodník Karel Abraham

Článek

Co se vám s brzdou stalo?

Zatím nevíme, čím to bylo způsobené, ale v podstatě mi přední brzda přestala fungovat. Mechanici z toho byli trochu bezradní, protože v garáži všechno fungovalo správně. Záznam z telemetrie prokázal, že problém s brzdou se projevil až při zatížení na trati. Moc mě to mrzí, přijít o body kvůli takhle nezvyklé technické závadě je hrozná škoda.

Kdy jste během závodu zjistil, že něco není v pořádku?

Startoval jsem z desáté příčky, ale hned ve druhém kole se poprvé objevil problém s brzdou, která mi děsně změkla. V dalším kole se dokonce stalo, že jsem páčku promáčkl až na doraz a neměla plný účinek. Pak už se celá záležitost jen zhoršovala, přesto jsem ještě chvíli doufal, že bude stačit tlak v brzdách namačkat. Taková věc se výjimečně může stát a je to vlastně takhle za jízdy opravitelné.

Jenže ani takhle jste problém nevyřešil...

Bohužel ne, během dalších pěti kol se třikrát prakticky stejný problém opakoval. Jednou opravdu ve vysoké rychlosti, takže jsem musel vyjet mimo trať. To mohlo dopadnout mnohem hůř, vlastně můžu být rád, že jsem se po takovém manévru neválel někde v kotrmelcích.

Potom jste dospěl k tomu, že bude lepší ze závodu odstoupit?

Zkusil jsem ještě zajet do boxů a změnit nastavení tvrdosti brzdové páčky, jenže to vedlo k opačnému extrému. Brzda úplně ztvrdla. V tu chvíli už bylo opravdu lepší zastavit než riskovat, že to skončí pádem. Celou brzdu si hned po závodě převzal její výrobce, firma Brembo, a uvidíme, co nám řeknou. Jak už jsem říkal, veliká škoda. Kdyby vše fungovalo, troufl bych si dojet někde kolem osmého místa.

Reklama