Hlavní obsah

V plochodrážní extralize družstev pojede vedle hvězd i čtrnáctiletá dívka

Praha

S pěti účastníky oproti loňským čtyřem odstartuje v úterý úvodním soubojem pražského Olympu proti týmu Slaného extraliga družstev na ploché dráze. Vedle světových es ze seriálu Grand Prix by se v ní měla poprvé v historii představit také žena - na soupisce sloučených týmů Plzně a Divišova figuruje teprve čtrnáctiletá Michaela Krupičková. Vítěz soutěže bude znám po finále 19. září.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Každé z pěti družstev má na soupisce alespoň jednoho jezdce z letošního seriálu Grand Prix, přičemž hned v úvodním závodě bude barvy Olympu hájit trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen z Dánska. Pražané jsou domluveni na spolupráci i s jeho krajanem Bjarnem Pedersenem.

Za Mšeno, které vyhrálo poslední tři ročníky, bude opět jezdit úřadující mistr světa Američan Greg Hancock. Na českých oválech by se měli objevit také Rus Emil Sajfutdinov (Slaný), další Dán Kenneth Bjerre (Pardubice) a Brit Chris Harris (Plzeň-Divišov).

Věří, že přiláká diváky

Historickým okamžikem by v soutěži, která se koná již roku 1956, měl být start Krupičkové. "Musíme počkat, až jí bude patnáct, ale pak by měla v extralize určitě nastoupit. Věříme, že přiláká do hlediště další diváky," řekl za Plzeň-Divišov na pondělní tiskové konferenci Jan Trojánek.

Nemělo by se jednat pouze o zatraktivnění závodu. "Bude to rarita, protože v extralize dosud žádná dívka či žena nenastoupila. A nevím o tom, že by se tak v nejvyšší soutěži stalo někde ve světě," uvedl předseda Svazu ploché dráhy Petr Moravec. "Není to však jen nějaká atrakce, ona motorce vládne. Určitě nebude konkurovat hvězdám, ale mezi juniory si soupeře najde," řekl Moravec.

Systém každý s každým

Extraliga se pojede systémem každý s každým, přičemž týmy se utkají vždy doma a venku. Stejně proběhne i finálový souboj dvou nejlepších po základní části. Na ten mají zálusk přinejmenším Mšeno, Pardubice a Olymp.

"Mšeno vyhrálo třikrát za sebou, chtělo by to změnu. Už vyhráli pardubičtí hokejisté, tak bychom je rádi napodobili a zase po nějaké době se stali mistry," řekl Aleš Dryml, jenž bude závodit za Pardubice společně s bratrem Lukášem.

Obhájce prvenství však nehodlá vyklidit pozice. "Věříme, že i tentokrát budeme na špici. S Gregem Hancockem je domluva jasná, měl by nám opět pomoct," podotkl předseda klubu Rudolf Grepl.

Reklama