Hlavní obsah

Plochodrážní Grand Prix České republiky vyhrál Nicki Pedersen

Praha

Plochodrážní Grand Prix České republiky, třetí závod mistrovství světa, vyhrál v Praze Dán Nicki Pedersen před Australanem Jasonem Crumpem a Polákem Tomaszem Gollobem. Domácí zástupce Josef Franc, který jel na divokou kartu, vypadl v semifinále a skončil v dnešním závodě celkově sedmý.

Článek

Franc dosáhl životního úspěchu a zároveň první semifinálové účasti českého plošináře v seriálu Grand Prix od října 2008, kdy se podobný kousek povedl Lukáši Drymlovi. "Je to můj nejúžasnější výsledek a jsem za něj strašně šťastný," netajil Franc svoji radost v rozhovoru s novináři.

Pedersen ve finále skvěle odstartoval a před svými dlouholetými rivaly si dojel pro třetí triumf na pražském oválu. "Cítím se velmi šťastný. Bylo pro mne dnes velmi důležité, jak jsem jezdil. Bylo velmi důležité, jak se mi podařilo odstartovat. Primárním cílem bylo dostat se do finále, ale to vítězství je určitě bonus," řekl na tiskové konferenci Pedersen.

Rozjížděl se přitom pomalu a po dvou jízdách měl na kontě pouze dva body. "Udělali jsme několik úprav na motocyklu, ale ve finále byl klíčový dobrý start, to byl základ pro mé vítězství. Jsem teď fit a cítím se velmi dobře, dvakrát ze tří závodů Grand Prix jsem se dostal do finále, ale ještě je přede mnou dlouhá sezona," podotkl pětatřicetiletý Dán.

Crump novým lídrem

Crump v Praze v minulosti již třikrát vyhrál a z posledních 11 startů v české metropoli skončil v deseti případech mezi prvními pěti. I přes finálovou porážku si připsal nejvíce bodů (20) a vyhoupl se do čela celkového pořadí mistrovství světa.

"Po tom povedeném začátku jsem si věřil a chtěl jsem vyhrát, ale Nicki do finále odstartoval hodně dobře. Ještě jsem se ho pokoušel poté atakovat, ale dráha už se stávala poměrně kluzkou. A Nicki byl navíc hodně dobrý a hodně rychlý," ocenil vítěze Crump. Byl ovšem rád, že získal za večer tolik bodů. "Být ještě o čtyři navíc, byl bych hodně spokojený, ale i takhle je to fajn," doplnil populární Australan.

Gollob potvrdil stabilní formu na začátku seriálu, přestože ani tentokrát nevyhrál. "Jsem šťastný, jak se mi dnes podařilo zajet. Měl jsem sice zpočátku problémy, ale dařilo se mi zlepšovat. Možná to příště bude lepší od samého začátku, ale jsem spokojený s tím, kolik jsem dnes získal bodů, a pro příště to pro mě bude dobrá výchozí pozice," věřil Gollob.

Hampel se do semifinále neprobojoval

Základní část s dvaceti rozjížďkami patřila Crumpovi a naopak vůbec nevyšla dosavadnímu lídrovi šampionátu Jaroslawu Hampelovi z Polska, jenž si nedokázal proklestit cestu mezi semifinálovou osmičku. Tam se naopak překvapivě dostal Franc, který sice ve dvou jízdách nebodoval, ale zbývající tři vyhrál.

Po vítězství na úvod přišly dvě nuly, ale poté Franc nadchl devět tisíc diváků v hledišti stadionu Markéta v rozjížďce číslo 15, kdy si i díky startovní pozici z vnitřku oválu připsal skalpy mistrů světa a velikánů ploché dráhy Crumpa, Golloba a Hancocka.

Následovala další vítězná jízda a postup do semifinále z šestého místa s devíti body na kontě, přičemž vedoucí Crump jich nasbíral 13. Právě Australan také opanoval první semifinále, spolu s ním postoupil Hancock, třetí dojel Švéd Antonio Lindbäck a Franc byl čtvrtý.

Hned v úvodním kole rozjížděk zasáhl do závodu i první náhradník Václav Milík, když naskočil za Dána Kennetha Bjerreho, jehož nepustily na start potíže s motocyklem. V konkurenci Hancocka, Fredrika Lindgrena a Bjärneho Pedersena však nebodoval.

Grand Prix České republiky na ploché dráze v Praze:
1. N. Pedersen (Dán.), 2. Crump (Austr.), 3. Gollob (Pol.), 4. Hancock (USA), 5. Holder (Austr.), 6. Sajfutdinov (Rus.), 7. Franc (ČR), 8. Lindbäck (Švéd.), 9. Andersen (Dán.), 10. Hampel (Pol.), ...17. Milík (ČR).
Průběžné pořadí (po 3 z 12 závodů): 1. Crump 44 bodů, 2. Hancock 43, 3. Gollob 43, 4. N. Pedersen 42, 5. Hampel 39, 6. Holder 35, ...16. Franc 9.

Reklama