Hlavní obsah

VIDEO: Smrt na ploché dráze! Někdejší pardubický závodník zemřel po nárazu do mantinelu

Zprvu nevinně vyhlížející souboj na ploché dráze skončil tragicky. Brit Lee Richardson nepřežil pád v závodě polské ligy ve Vratislavi, kde usiloval o body v barvách Rzeszowa. Narazil do mantinelu, zemřel v nemocnici. Rozsáhlé vnitřní krvácení se nepodařilo zastavit, po nárazu do mantinelu utrpěl podle polských médií i další zranění. Třiatřicetiletého otce tří dětí nezachránil ani téměř okamžitý operační zákrok.

Nehoda Brita Richardsona ve Vratislavi

 
Článek

Neštěstí se přihodilo ve třetí jízdě nedělního závodu při výjezdu z první zatáčky, kde nebývá o kolize nouze. Zavadil o stroje Poláka Jedrzejaka a Švéda Lindgrena. Po pádu zůstal bezvládně ležet. Do mantinelu narazil už na rovince, kde nejsou dnes již běžně užívané ochranné nafukovací vaky. Podle sudího byl viníkem pádu sám britský jezdec.

Závod, který se uskutečnil den po vydařené pražské Grand Prix, i po karambolu pokračoval. Ve chvíli, kdy lékaři vedli marný boj o život jezdce, Vratislavští směřovali k nakonec hodně smutnému vítězství.

Později začínající další závody v Polsku se též jely i přes rozšiřující se zprávu o tragédii. Po svém se k tomu ale postavili komentátoři stanice TVP včetně Krzysztofa Cegielského, bývalého jezdce, který před lety po pádu ochrnul. Z piety umlkli a souboje ponechali bez slovního doprovodu.

Richardson byl dobře známý i z českých oválů. V minulosti startoval v české extralize za Pardubice, pro letošní sezónu byl na soupisce pražského Olympu. Startoval pravidelně v Grand Prix v letech 2003 až 2006. Jeho nejlepšími výsledky bylo druhé místo v Bydhošti v roce 2005 a třetí příčka v Cardiffu o rok dříve. Sbíral úspěchy v sestavě britského týmu, v juniorské kategorii získal v devětadevadesátém titul mistra světa před Alešem Drymlem.

Richardson pocházel z plochodrážní rodiny. Jezdil jeho otec i strýc, který po pádu ochrnul.

Zranění jsou na ploché dráze vcelku běžná, úmrtí ovšem výjimečná. Jedno z těch posledních se týkalo české ploché dráhy. Téměř přesně před pěti lety rovněž v Polsku - v Krosně - zahynul při ligovém závodě Michal Matula z Olympu.

Reklama