Hlavní obsah

Abraham svede na motorce souboj s porschem a stíhačkou

Brno

Letiště v Brně bude v neděli svědkem netradičního rychlostního souboje mezi motocyklem, závodním automobilem a proudovým letadlem. Za řídítka sériové motorky Ducati Panigale 1199 usedne účastník mistrovství světa MotoGP Karel Abraham a Porsche 911 GT3 Cup bude řídit okruhový jezdec Tomáš Mičánek; jejich konkurentem bude letoun Delfín L-29.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český motocyklista Karel Abraham se strojem Ducati

Článek

Souboj bude založen na stíhacím principu. "Delfín bude prolétat nad dráhou letiště asi ve výšce 50 metrů. Ve chvíli, kdy bude na úrovni auta a motorky, vystartují oba jezdci a pokusí se stíhačku na daném úseku předjet," nastínil pravidla závodu Michal Veselý z Blue Sky Service. Stíhačka poletí stálou rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Pokud by všechny tři stroje startovaly z nuly, neměl by letoun proti lehčímu autu a motocyklu na zemi šanci.

Abraham pojede na sériovém stroji zapůjčeném ze Slovenska. "Pojedu na tom nejlepším, co se dá u Ducati pořídit," uvedl Abraham. Zmíněný motocykl je letošní novinkou a dokáže dosáhnout rychlosti 298 kilometrů v hodině. Jeho výkon se blíží dvěma stům koní. Ještě rychlejší než tento sériový motocykl by byla Abrahamova závodní Ducati Desmosedici GP12. Stroj je ale na cestě z Le Mans do dějiště dalšího závodu MotoGP v Barceloně.

Mičánek zasedne za volant vozu, se kterým před deseti dny vyhrál na německém Nürburgringu dva závody seriálu Porsche Super Sport Cup.

K netradičnímu souboji dojde v neděli v 16:00 na brněnském letišti v rámci akce Mezinárodní den rodiny.

Reklama