Hlavní obsah

Novinka na Markétě! Plochá dráha trochu jinak: jiné stroje, ostré lokty

Praha

První oficiální závod Světového poháru ve flat tracku pod hlavičkou mezinárodní federace FIM se pojede v sobotu 23. června (17 h) v Praze na plochodrážním stadionu Markéta. Motocyklový podnik v české metropoli odstartuje celkem pětidílný seriál tzv. americké ploché dráhy, do něhož zasáhne i několik českých jezdců.

Foto: Pavel Fišer

Tomasz Gollob na ploché dráze Na Markétě. Ilustrační foto.

Článek

"FIM vzala flat track pod svá křídla a jakožto tradičního pořadatele klasické plochodrážní Grand Prix nás požádala, zda bychom uspořádali tento závod a pomohli ho propagovat," podotýká zástupce AK Markéta Petr Ondrašík, který se dlouhodobě podílí i na organizaci GP, při jejímž pořádání je Praha rekordmanem. A teď možná zakládá novou tradici.

Flat track je známý zejména v zámoří, kde se mu věnují tisíce závodníků, protože se jezdí na vcelku běžných motocyklem, nikoli speciálech jako klasická plochá dráha. Jezdí se na různě dlouhých tratích, z nichž nejdelší ovály měří až čtyři kilometry a motocykly na nich dosahují rychlosti před 200 km v hodině. Nyní zažívá rozkvět v Evropě, kde se k závodům využívají právě plochodrážní ovály.

"FIM má zájem na tom, abychom z toho udělali v Praze pravidelný závod. Je to krok do neznáma a pro nás něco nového, ale vývoj jde dopředu a uvidíme, co to přinese. Pro nás je to netradiční v tom, že se využívá flat trackových motocyklů, které vychází spíše ze silničních motorek," říká bývalý úspěšný plochodrážník Ondrašík.

Po Praze přijde na řadu závod v Itálii, následovat budou dva v Americe a na závěr se pojede v Maďarsku. Nejlepší jezdec seriálu se stane vítězem poháru a neoficiálním mistrem světa. Pokud vydrží seriál "zkušební" dva roky, pak už bude uznán jako oficiální šampionát.

Pět českých zástupců

Do seriálu se přihlásilo devět federací s předběžným počtem 25 závodníků, mezi nimiž bude i pět českých zástupců - Pavol Pučko, Aleš Exler, Roman Janošťák a Jan Vondrášek, pátý z nich Jiří Němec pojede za Slovensko, které přislíbilo, že za něho zaplatí licenci.

"Jde o kontaktní sport, souboje lokty jsou povolené, všichni do toho jdou s tím, že diváci chtějí vidět souboje a ne za sebou jedoucí 'vláčky'. Je tam řada pádů, soubojů, bude to i hodně o štěstí," přiblížil Exler závody, k nimž se v jednotlivých rozjížďkách staví na startu i podle možností oválu osm, 12 nebo i 16 jezdců.

"V tomto sportu je perfektní, že se v něm projevuje konstruktérská vášeň a lze si motorku různě postavit a upravit. Jezdí ho závodníci z různých odvětví a střetávají se tam v podstatě všechny motocyklové sporty," dodává Exler s tím, že zalíbení ve flat tracku našel například slavný italský plochodrážník Armando Castagna.

Závod v rámci téměř celodenního programu na Markétě bude oficiálně zahájen v 17 hodin. Lístky na hlavní tribunu stojí 170 korun.

Reklama

Související témata: