Hlavní obsah

Smrž se pere s bolavým tělem a po šestém trénikovém času by mu nevadilo, kdyby sprchlo

Brno

Při chůzi viditelně kulhá a přemáhá bolest v levém kotníku, při jízdě ho víc než noha bolí naražené zápěstí. S následky pádu v minulém dílu MS superbiků se Jakub Smrž však pere při dalším závodu šampionátu v Brně statečně. V prvním kvalifikačním tréninku zajel šestý čas a chybělo mu jen 226 tisícin vteřiny, aby se dostal pod hranici dvou minut, jako to v pátek dokázali čtyři nejrychlejší jezdci z 23členného startovního pole.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž při závodu v Donnington Parku.

Článek

„Všichni asi vidí, že nejsem zdravotně úplně v pohodě, ale musím být bojovník a poprat se s tím, jak jen budu moct. Nastavení motorky na první den se nám docela povedlo, teď ještě zapracujeme na drobném doladění, aby se vylepšila přilnavost v některých zatáčkách," líčil jezdec, který doslova za pochodu doléčuje šrámy po zranění ve španělském Aragonu.

Tam havaroval po střetu s Britem Reou hned v první zatáčce úvodní jízdy. Naštěstí nemá nic zlomeného, pád ale nejvíc odnesly levý kotník a pravé zápěstí. „Mám tam podlitiny i pohmožděné vazy, navíc jsou tyto partie důležité pro závodění, ale na druhou stranu dokážu přemáhat bolest," přiznává devětadvacetiletý český závodník, jemuž členitý kopcovitý Masarykův okruh zrovna moc nesedí.

Dopředu ho ale poženou jeho věrní fanoušci, kteří se pro letošní Brno sladili do fialové barvy. „Kvůli divákům bych si přál, aby bylo hezky, ale protože motorka Ducati tady v Brně dost ztrácí na výkonu, přivítal bych naplnění předpovědi o proměnlivém počasí a netrápil bych se, kdyby o víkendu zapršelo, uvažoval Smrž, který je v průběžné klasifikaci mistrovství světa jedenáctý.

Smržovým maximem v letošním šampionátu je páté místo na australském okruhu Phillip Islands. V Brně nejlepšího superbikového výsledku dosáhl před třemi lety, kdy vybojoval šesté a deváté místo. Za jeho tým Liberty Racing Team Effenbert v Brně nenastoupil Francouz Guintoli, jehož mechanici měli neshody s vedením stáje a údajně už dva měsíce nedostali zaplaceno.

Nejlepším tréninkovým časem trochu překvapil Ital Giugliano, jeho krajan a lídr šampionátu Biaggi byl v pátek klasifikován až na 14. místě. Pořadí na startovním roštu obou nedělních jízd (12.00 a 15.30 h) však určí teprve sobotní superpole, které začíná v 15 hodin. Ještě před ním stihnou jezdci i druhý kvalifikační trénink.

Páteční kvalifikační trénink na MS superbiků v Brně
1. Giugliano (It., Ducati) 1:59,452, 2. Melandri (It., BMW) +0,093, 3. Laverty (Ir., Aprilia) +0,241, 4. Sykes (Brit., Kawasaki) +0,398, 5. Checa (Šp., Ducati) +0,728, 6. Smrž (ČR, Ducati) +0,774.

Reklama