Hlavní obsah

Smrž v bláznivém superpole desátý, první místo na roštu vyjel letos už posedmé Sykes

Martin KézrPrávo

Superpole určující pořadí na startu obou nedělních jízd při MS superbiků se v Brně protáhlo z padesáti minut na více než dvojnásobek vinou několika nehod i zásahu počasí. Po bláznivém průběhu si nakonec už sedmé letošní pole position vyjel Brit Sykes, český jezdec Jakub Smrž dosáhl desátého času a bude startovat ze třetí řady.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jakub Smrž během kvalifikace superbiků v Brně.

Článek

Hned první část superpole přinesla veliké překvapení. Lídr šampionátu, 41letý Biaggi od pátečního rána marně hledal správné nastavení pro svou aprilii a nakonec čtrnáctým časem zaostal za nejrychlejším Melandrim o více než sekundu. Další pokračování, vyhrazené jen pro elitní dvanáctku jezdců, tak probíhalo už bez něj.

Na trati se pak ale děly věci. Dalšímu Italovi Giuglianovi začal vytékat z motorky olej, na němž hned havaroval také jeho krajan Badovini a předvedl vyděšeným divákům pár salt vzduchem. Bohužel na skvrně vzápětí upadli také Smrž a Španěl Salom.

Hodinová přestávka

Boj o místa na startovním roštu tak byl červenou vlajkou na více než hodinu přerušen, neboť pořadatelé museli odstranit z asfaltu stopy po viskózní kapalině. Protože superbiková pravidla nedovolují využít náhradní motocykl, v boxech kolizemi čtyř postižených jezdců mezitím mechanici horečně opravovali.

Když byl restart druhé části konečně připraven, začalo na Masarykově okruhu drobně pršet a jury vyhlásila zbytek superpole za mokré. Salom ani Badovini se už na trati neobjevili. Smrž nasadil kvalifikační gumu a dosáhl času 1:59,871, což ale stačilo jen na desáté místo.

Pozici suveréna letošních superpole potvrdil Sykes, jenž zůstal jedinou setinu od pokoření hranice 1:58 min. Takhle rychle na superbiku v Brně už tři roky nikdo nejel, navíc na druhého Cheku měl náskok téměř půl vteřiny. Mezi 23 závodníky na superbikových strojích se v Brně představuje celkem šest mužů, kteří Masarykův okruh poznali už ze sedla strojů královské kategorie MotoGP.

Vedle rekordmana v počtu brněnských triumfů Biaggiho (11 vítězství) to jsou jeho italský krajan Melandri i úřadující superbikový šampión Španěl Checa, který však v Brně ještě nikdy nedokázal vyhrát, a dále potom ještě Američan Hopkins, Japonec Aojama i Ital Fabrizio.

Superpole pro nedělní závod MS superbiků v Brně
1. Sykes (Brit., Kawasaki) 1:58,010, 2. Checa (Šp., Ducati) +0,460, 3.Laverty (Ir., Aprilia) +0,731, 4. Giugliano (It., Ducati) +0,779, 5. Melandri (It., BMW) +0,875, ...10. Smrž (ČR, Ducati) +1,861.

Reklama

Související témata: