Hlavní obsah

Smrž si troufal jenom na mokru, obě jízdy v Brně dokončil po třech letech

Martin KézrPrávo

Devět bodů do hodnocení superbikového šampionátu si vyjel na Masarykově okruhu Jakub Smrž, a protože domácí trať rozhodně nepatří k jeho oblíbeným, nebyl vyloženě zklamaný.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Motocyklista Jakub Smrž na okruhu v Brně

Článek

Jak jste spokojen s brněnským bodovým ziskem?

Raději bych se samozřejmě viděl někde kolem páté příčky, než skončit desátý a třináctý, ale na druhé straně projet v Brně cílem obou jízd se mi povedlo po třech letech. Na rovinu přiznám, že tady to není zrovna trať, kde by mě bavilo závodit. Nevyhovuje mi její profil, moje motorka tady ztrácí na výkonu.

Z desátého místa na startu jste se ale v první jízdě odvážně dral dopředu. Ve třetím kole jste byl už čtvrtý, to vám tolik seděla mokrá dráha?

Jsem přesvědčen, že kdyby se celá jízda odjela na mokru, dostal bych se tady na pódium. Na rozdíl od většiny jezdců jsem na předním kole měl vzorek pneumatiky intermedium, takže jsem si na vodě troufal. Bohužel dráha začala osychat moc rychle, a to mi bylo hned jasné, že se ve špičce neudržím.

Nešlo přece jen o velký risk, když déšť už před startem ustal?

S pneumatikami to byla loterie a my hledali něco, čím třeba soupeře překvapíme. Že jsem nedal úplně hladkou gumu, mně v začátku hodně pomohlo. Měl jsem výhodu, a proto se mohl drát dopředu. Jenže jak se udělala suchá stopa, bralo mě to vteřinu na kolo. Druhou jízdu jsem nějak začal, zasekl mě tam Rea, tak jsem to za ním i tak nějak dojel.

Nelimitovalo vás naražené zápěstí, následek pádu před třemi týdny v Aragonu?

Ruku cítím, to se nedá svítit. Tréninky i kvalifikační superpole jsem odjel se zatejpovaným zápěstím, což mě ale dost limitoval v pohybu. Na neděli jsem uvažoval o opíchnutí injekcí, ale zase jsem nevěděl, co by se mnou znecitlivění toho místa provedlo, takže nakonec jsem k tomu po konzultaci s lékaři nesáhl a spíš byl připraven překonávat bolest.

Zaregistroval jste ohňostroj, který pro vás na přírodní tribuně uspořádali věrní fanoušci?

Věděl jsem, že něco takového chystají a tím, že ho spustili už v zahřívacím kole, jsem si to mohl i docela užít.

Od vysněné osmé příčky v celkovém pořadí MS vás teď dělí 25 bodů. Dá se to ještě smazat?

Bude to už hodně těžké, mám tam velké bodové výpadky z Doningtonu i Aragonu, ale rád bych se probil ještě alespoň do první desítky. Teď přijdou okruhy, které mně svědčí víc než Brno, tak snad na nich budu dost rychlý a nepotkají mě žádné nepříjemnosti.

Reklama

Související témata: