Hlavní obsah

Abrahamovi se pořád chce spát, před Brnem rychle srovnává biorytmy

Martin KézrPrávo

Bojuje s pocity únavy a nevyspání. Před brněnskou Velkou cenou motocyklů musí domácí trumf v kategorii MotoGP Karel Abraham, stejně jako další závodníci šampionátu, rychle zvládnout aklimatizaci po nedělním startu v americkém Indianapolisu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čeští závodníci Karel Abraham a Karel Hanika (vzadu) navštívili před Velkou cenou na Masarykově okruhu Dětskou nemocnici v Černopolní ulici v Brně.

Článek

„Ten šestihodinový časový posun pořád ještě cítím a po pěti týdnech v zámoří, kde jsme jeli dva závody po sobě, je ta nutnost rychlého přeorientování se docela velký problém," říká Abraham, jenž má už zkušenost, že při návratu z Ameriky si tělo hůř přivyká, než při cestě tam.

„Letos poprvé se jede v Evropě hned týden po startu v USA a tu první noc doma jsem spal sotva tři hodiny. Na středu to nebylo o moc lepší. Stejný problém bude asi trápit všechny jezdce, ale nečekám, že by někdo v průběhu závodu usnul," usměje se Abraham, aktuálně čtrnáctý muž klasifikace královské třídy.

Sám se snaží překonat v průběhu dne ospalost a nejít do postele dřív než večer. „Je nutné rychle srovnat biorytmy. Organismus se tak rychleji přizpůsobí, i když je to docela drsné," přiznává Abraham, který je na Masarykově okruhu doma a říká, že se na závod těší.

„Brněnskou trať pochopitelně velmi dobře znám, avšak žádná velká výhoda to pro mě není. Vždyť na Masarykově okruhu nemám naježděno o mnoho víc než ostatní jezdci," říká a raději nechce myslet na to, jak moc se mu v minulosti na brněnské Velké ceně nedařilo. Dojel tam jen jednou. Před pěti lety, ještě v kategorii do 250 ccm, na čtrnáctém místě. „Každý rok jsem pak marně hledal způsob, jak to určité prokletí zlomit, tak letos tuhle otázku vůbec neřeším," říká 22letý Abraham.

Povzbuzením pro něj jsou poslední dva výsledky ze závodů v USA. „V Laguna Seca jsem byl desátý a teď v Indianapolisu osmý, takže už moji mechanici předvídali, že pokud udržím trend zlepšování a v brně dojedu šestý. Kdyby jim ta věštba vyšla, vůbec bych se za tak parádní umístění nezlobil," tvrdí Abraham, jehož životním maximem je v MotoGP je loňské sedmé místo.

Nad otázkou, jestli by třeba k lepšímu umístění mohl pomoci déšť a mokrá trať, Abraham jen pokrčí rameny. „Ducati se letos chová tak nepředvídatelně, že ani nevím, jaké počasí si přát. Dešť by ale mohl být dost ošidný. Každopádně klíčové bude nastavení podvozku," říká český jezdec, jenž se letos právě do zmíněných startů v zámoří vysloveně trápil.

„V celkové klasifikaci už toho moc nezmůžu, proto se snažím soustředit na jednotlivé závody. Snad v Brně navážu nit na solidní výsledky z Ameriky, i když je tu vždycky hodně akcí kolem, a to mně ubírá čas i soustředění na práci k motorce," uvažuje před brněnskou Velkou cenou, která pro ně začne už pátečním tréninkem.

Reklama