Hlavní obsah

Motorkář Kornfeil cítí, že nazrál čas na bednu. Dočká se v Brně?

Praha

Celý rok sní v Moto3 o stupních vítězů a kde jinde by se na ně měl Jakub Kornfeil probít než na Masarykově okruhu. Vždyť právě tam zajel své dva nejlepší výsledky kariéry v MS silničních motocyklů. V roce 2010 vybojoval v Brně ještě ve stopětadvacítkách životní páté místo, loni tam byl sedmý.

Foto: Sport.cz

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil doufá, že v Brně vylepší své maximum v MS.

Článek

„Mám letos docela dobře našlápnuto, motorka funguje skvěle a silná divácká podpora mě nestresuje. Spíš probouzí to nejlepší, co ve mně je. Takže věřím, že mi Brno letos vyjde ještě lépe než v posledních dvou letech," říká 19letý Kornfeil, jehož letošním maximem jsou osmá místa, která zajel při posledních dvou závodech, v Mugellu a Indianapolisu.

„Stále se motám ve výsledcích okolo desítky, doma bych chtěl konečně trochu vyletět dopředu. Pořád čekám, že přijde něco lepšího a snad mohu odvážně říct, že už nazrál čas na bednu. Právě v Brně mohu myslet dost vysoko a ani bych neřešil počasí," pokračuje Kornfeil, jemuž v minulosti víc svědčila mokrá dráha. „Déšť ale může být ošidný, útočit chci i za slunka."

Na startu nesmí zaspat

Hrozně moc podle českého jezdce bude záležet na startu. „Nesmí mi ti nejlepší pláchnout v úvodních kolech. Když se chytím špičky, dokážu s ní jet celý závod, ale jakmile se tam brzy udělá trhlina, už se to moc těžko sjíždí," uvažuje český jezdec.

Důležitá pro něj bude i sobotní kvalifikace, která učí pořadí na roštu. „Nesmím stát hůř než ve třetí řadě, aby se mně dobře útočilo na přední pozice," dává si těžký cíl Kornfeil. Čtyřtaktní motocykly Moto3, nahrazující od letošního roku v šampionátu kubaturu stopětadvacítek, pojedou v Brně poprvé. „Za změnu jsem rád, i závody jsou podle mě teď pro diváky zajímavější," tvrdí.

K okruhu jeho tým nemá žádná použitelná data. „Všechno se začne sbírat od pátečního tréninku. Vzhledem k charakteru trati, která má hodně táhlé rovinky, bude podstatné, jak se nachystá převodovka. Je to ale i o podvozku, gumách, pérování, těch aspektů je moc," vypráví Kornfeil s tím, že pro něj byl čtyřtaktní motor dlouho dost velká neznámá.

„Během sezóny jsem ale poznal jeho kouzlo. Ze začátku mě psychicky ničilo, jak jsme ho nemohli správně naladit, ale teď motorka šlape a řekl bych, že závod od závodu jede lépe. Takže, když si všechno sedne, jak má, může přijít právě v Brně vrchol," doufá Kornfeil, jenž žádnou specialitu na domácí závod nechystá. „Možná si vezmu nějaké nové boty, ale to se ještě rozhodnu."

Reklama