Hlavní obsah

Kornfeila nabudily druhý čas v tréninku i darovaná padesátka

Brno

Páteční tréninky v Brně vyšly Jakubu Kornfeilovi na jedničku. Ve třídě Moto3 zajel druhý nejlepší čas, rychlejší než devatenáctiletý český jezdec byl pouze druhý muž průběžného pořadí Maverick Viňales ze Španělska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český motocyklista třídy Moto3 Jakub Kornfeil na brněnském Masarykově okruhu.

Článek

„Umístění až tolik neřeším, ale cenný je pro mě čas. Na závěrečná čtyři kola jsme nasadili novou gumu, to poslední bylo prakticky bez chybičky a šel jsem v něm i trochu za limit, takže mi to konečně vyšlo pod 2:10," říkal Kornfeil, jenž na Masarykově okruhu dosáhl své dva nejlepší výsledky v MS.

Před dvěma lety dojel pátý, loni osmý. „Brno mi sedí, o tom vím a dobrý výsledek v pátečním tréninku zafunguje jako správná vzpruha, nebo spíš nabuzení do víkendu. Zatím nemáme závodní nastavení, spíš jsme hledali konfiguraci na jedno rychlé kolo," uvažoval Kornfeil, jenž má karavan zaparkovaný přímo na okruhu a spí v něm. „To je nesporně výhoda. Nejsložitější stejně bude udržet čistou hlavu, když vidím zájem lidí kolem," vyprávěl.

Postavení na startu nedělního závodu Moto3 určí až dnešní kvalifikace. „Musím počítat s tím, že tam půjdou časy ještě dolů, možná až o vteřinu. Sbíráme tu pro čtyřtakt premiérová data. Převodovka se povedla nastavit dobře hned ráno, ale určitě si ještě můžeme s motorkou dost hrát. Mechanici mají hodně nápadů, co ještě a jak můžeme udělat, hlavně aby neklouzal předek," líčil Kornfeil, pro nějž byl velkým překvapením dárek od fanklubu.

Dostal dopravní značku s padesátkou značící, že právě v Brně jede jubilejní závod v mistrovství světa. „Ani jsem to neměl spočítané, kluci ale tu padesátku moc pěkně nachystali. Ještě si musím rozmyslet, jestli si ji vystavím do pokojíčku, kde mám na poličce různé trofeje, nebo ji dám do garáže, kde je takový pracovní prostor.

Nespokojený Abraham

Karel Abraham se v trénincích MotoGP nevešel do první desítky, v obou částech zajel velmi podobný čas. Odpoledne zrychlil jen o pět tisícin a celkově mu připadlo 12. místo. Nejlépe si na Masarykově okruhu vedl Španěl Pedrosa, časem 1:56,858 se hodně přiblížil traťovému rekordu.

"S časem jsem hodně nespokojený a nemám ani dobrý pocit z jízdy. Moje důvěra v motorku je docela otřesená, celý trénink jsem se cítil dost nejistě," uvažoval zklamaný Abraham. "Zásahy do nastavení, které jsme dělali, nevedly k lepšímu. Ke konci to tam bylo až o hubu. Základem je vychytat předek, aby tolik neklouzal," doplnil český jezdec.

Nevyšel mu ani tah s vyzkoušením druhé motorky. "Budeme to muset celé rozhodit. Rád bych ale v sobotu o vteřinu zrychlil. Záleží mně teď víc na čase, než na pozici na roštu," uvedl Abraham.

Sobotní blok kvalifikací začne od 13.00 h (vše vysílá Nova Sport) a nedělní závodní program je následující - 11.00 h: Moto3 (Fanda), 12.20 h: Moto2 (Fanda), 14.00 h: MotoGP (Nova).

Páteční tréninky v Brně
Moto 3:
1. Viňales (Šp.) 2:09,480
2. Kornfeil (ČR, oba FTR Honda) +0,272
3. Kent (Brit., KTM)+0,466
...33. Popov (ČR, Mahindra) +4,612.
MotoGP:
1. Pedrosa (Šp., Honda) 1:56,858
2. Lorenzo (Šp., Yamaha) +0,053
3. Dovizioso (It., Yamaha) +0,197
...12. Abraham (ČR, Ducati) +2,393.
Moto 2:
1. P. Espargaro (Šp., Honda Kalex) 2:03,084,
2. Lüthi (Švýc., Honda Suter) +0,019,
3. De Angelis (San Marino, Honda FTR) +0,102.

Reklama

Související témata: