Hlavní obsah

Kornfeil: Kdyby byl závod o kolo kratší, stál bych na stupních

Martin KézrPrávo

Jakub Kornfeil zvolil při brněnském závodě Moto3 částečně mokré nastavení a srdnatě bojoval o vytoužené stupně vítězů, jenže v závěru pronásledovatelům neodolal. Od druhého Španěla Luise Saloma a třetího Sandra Corteseho ho dělilo zhruba šest desetin. „Měli bohužel nastaveno na sucho, takže bylo jasné, že půjdou přede mne. Zkusil jsem je nějak udržet, nešlo to. Kdyby byl závod o kolo kratší, stál bych na stupních, jenže na to se nehraje. Asi na to pódium ještě nemám,“ říkal 19letý český jezdec, jenž si v Brně zajel tři nejlepší umístění kariéry v MS - 5. v roce 2010, 7. v roce 2011 a 6. v roce 2012.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Jakub Kornfeil na trati Velké ceny v Brně

Článek

Přál jste si nejet za deště, nakonec jste ale řádil i na trati, kde se mokrá stopa postupně proměnila v suchou. Jak vám bylo, když jste se ráno zjistil, že prší?

Nebylo to nejideálnější probuzení, ale nakonec z toho vlastně suchý závod vyšel a já su rád.

Předpověď slibovala, že pršet přestane. Byl k něčemu ranní warm-up v dešti?

Vlastně ani ne, jen jsem se v něm snažil nespadnout, dokroužit a nehnat se nikam.

Byla to velká loterie, jaké obutí do závodu zvolit?

Trať se mi nejdřív zdála strašně mokrá, ale když jsme pak vyjeli z boxů, tak jsem uviděl, že je tam už spousta suchých míst. Bylo tedy jasné, že ti, co dali mokré gumy, ze začátku odjedou a ti na suchých je postupně dojedou. Zvolil jsem proto nějakou zlatou střední cestu, ale od začátku jsem jel na hraně. Nechtěl jsem ale bláznit jako Folger, ten jel fakt naprostou hranu, s tím, že buď ujede, nebo spadne. A nakonec ujel.

Věděl jste v závěru, že se vaši soupeři hodně přibližují?

Měl jsem přesné informace z boxu. Bohužel jsem ale nejel úplně tvrdou gumu vzadu, a to se vymstilo. Ti kluci měli jinačí pneumatiky, jeli o vteřinu rychleji než já, a proto mě tak dojížděli. Věděl jsem, že to vyjde na to poslední kolo, zkoušel jsem tahat, ale tam rozhodlo, že všichni za mnou měli nastaveno na sucho.

Jaký měl váš výsledek ohlas v boxu?

Všichni fandili a vypadali spokojení. Myslím, že jsem je potěšil. Tak výrazný přísun bodů si zaslouží i oslavu, i když na tu bednu už jsem trochu myslel. Kdyby byl závod o kolo kratší, stál bych na stupních, jenže na to se nehraje.

Reklama

Související témata: