Hlavní obsah

Trojnásobný plochodrážní šampion Crump už nebude jezdit GP

Trojnásobný světový šampion Jason Crump oznámil, že po letošní sezoně už nebude jezdit seriál Grand Prix na ploché dráze. Sedmatřicetiletý Australan chce startovat už pouze v národních ligách, v závodě mistrovství světa se naposledy objeví 6. října při finále letošního ročníku GP v Polsku.

Foto: Aleš Suchánek

Australan Jason Crump při Zlaté přilbě v Pardubicích.

Článek

Crump skončí jako nejúspěšnější jezdec v australské historii, světové tituly vybojoval v letech 2004, 2006 a 2009. V letech 2001 - 2010 nepřetržitě figuroval na startovní listině seriálu mistrovství světa, v němž vyhrál 23 závodů. O víkendu v dánském městě Vojens, předposledním závodu ročníku, vybojoval 77. stupně vítězů v kariéře, když skončil třetí.

"Cítím, že Jason Crump stále může jezdit ve světové špičce a mohl by dál vyhrávat. Ale svoje už si tam odjezdil, dosáhl vrcholu a myslím si, že je načase zahájit novou éru bez něj," uvedl Crump. "Toto je rozhodnutí, ke kterému jsem došel před nějakým časem po několika poradách s rodinou. Nechci někomu zabírat místo," dodal.

Nechce zastínit mistra světa

Rozhodl se svůj úmysl oznámit ještě před skončením letošního ročníku, v němž dosud dosáhl na jedno vítězství, čtyři finále a se ziskem 121 bodů je pátý bez šance na titul. "Kdokoliv v Toruni vyhraje titul mistra světa, tak si zaslouží velkou pozornost. Nechci, aby se hovořilo o mně, že jsem ukončil kariéru. Chci, aby se hovořilo o novém mistru světa," vysvětlil.

V čele průběžného hodnocení je před posledním závodem další Australan Chris Holder, která má dva body náskok na Nickiho Pedersena z Dánska. Třetí je o dalších osm bodů zpět Američan Greg Hancock. "Vždy jsem měl kolem sebe kvalitní jezdce z Austrálie jako Leigh Adams nebo Craig Boyce. A držím palce, aby to Chrisovi (Holderovi) letos vyšlo," vyjádřil Crump přání, o kom by se mělo za dva týdny hlavně mluvit.

Poprvé v Grand Prix se Crump objevil v roce 1995 a celkově odjel 144 závodů mistrovství světa. Celkem vyhrál 299 jízd a ve finále závodů byl v 77 případech. Grand Prix České republiky na Markétě ovládl třikrát v letech 2002 až 2004. "Jsem na ty statistiky pyšný," prohlásil Crump. "Je to neuvěřitelná série, i když se mi letos nedaří, jak bych chtěl," pravil.

Crumpův krok znamená, že stálé místo v Grand Prix pro příští sezonu bude patřit devátému muži v konečném hodnocení. Tam je aktuálně Švéd Andreas Jonsson, který má dvacetibodový náskok na desátého Dána Hanse Andersena.

Reklama