Hlavní obsah

Plochodrážní Zlatou přilbu pojede šest jezdců z Grand Prix

Praha

Šest jezdců ze seriálu Grand Prix pojede nedělní plochodrážní Zlatou přilbu v Pardubicích. Mezi největší favority budou patřit Dánové - vítěz závodu z roku 2010 a letošní vicemistr světa Nicki Pedersen nebo Hans Andersen, který v Pardubicích vyhrál před čtyřmi lety. Ve startovní listině, která čítá 36 závodníků, bude osm českých reprezentantů.

Foto: Petr Makušev

Hlavičkový souboj na ploché dráze. Snímek Petra Makuševa ze Zlaté přilby vyhrál cenu Zlaté oko pro nejlepší amatérskou fotografii.

Článek

Silní budou Švédové: přijede Antonio Lindbäck, který vyhrál poslední Grand Prix v Toruni, na startu bude také jeho krajan Fredrik Lindgren. Posledními ze stálých účastníků Grand Prix budou v Pardubicích Dán Bjarne Pedersen a Brit Chris Harris.

Naopak organizátoři se musejí obejít bez jezdců z polské ligy, která přesunula finále na tento víkend. Vypadli tak mistr světa Chris Holder z Austrálie, Američan Greg Hancock, který prý měl velký zájem v Pardubicích startovat, jet nemůže ani loňský vítěz Zlaté přilby Rune Holta z Polska.

Českou plochou dráhu budou reprezentovat Josef Franc, Václav Milík, Aleš a Lukáš Drymlovi, Matěj Kůs, Tomáš Suchánek, Filip Šitera a Hynek Štichauer. Starší z bratrů Drymlů Aleš prožil letos dobrou sezónu, stal se mistrem Evropy a je prvním náhradníkem pro příští sezónu Grand Prix. Navíc se jako místopředseda podílí na organizaci Zlaté přilby.

Dryml jezdí skvěle

"Ale jen trochu, spíš se soustředím na závody, protože letošní sezóna byla perfektní. Bohužel jsme s Pardubicemi prohráli finále extraligy, ale teď se soustředím na Zlatou přilbu. Chtěl bych ji vybojovat, bude to pro mě poslední závod roku," řekl Dryml na tiskové konferenci.

Věří mu i sportovní ředitel závodu Evžen Erban. "Viděl jsem ho, jezdí skvěle a je letos nejblíže českému triumfu ve Zlaté přilbě. Věřím mu minimálně na finále," prohlásil funkcionář. Naposledy vyhrál český závodník v roce 1996, kdy triumfoval Tomáš Topinka.

Závod koliduje i s dostihovou Velkou pardubickou, která je na programu v sobotu. Organizátorům to dělá problémy. "Je to velká škoda, že se to takhle sešlo, protože máme například problémy s ubytovacími kapacitami," řekl Erban. Myslí si také, že se to projeví na návštěvnosti. "Nebude to asi razantní, ale obě akce to poznamená," tvrdil.

Součástí pardubického prodlouženého víkendu bude také páteční závod o Zlatou stuhu juniorů, v sobotu se ve Svítkově pojede finále mistrovství světa jezdců do 21 let a hlavní nedělní klání má start ve 12:00. O vítězi by mělo být rozhodnuto v 16:40.

Reklama