Hlavní obsah

Motocyklista Viňales se naštval na vedením stáje a na mistrovství světa skončil

Sepang

Španělský motocyklista Maverick Viňales se pohádal s vedením stáje Blusens Avintia a poslední tři závody MS bude bojkotovat. Druhý jezdec průběžného pořadí Moto3 nenastoupil už do dnešních tréninků na VC Malajsie.

Foto: ČTK/AP

Maverick Viňales nepojede poslední tři závody v sezóně.

Článek

"Nebudu závodit, protože tým od poloviny sezóny neplnil dohodu," uvedl na oficiálních stránkách šampionátu sedmnáctiletý Viňales. "Avintia je druhořadá stáj. Já se chci pokusit v příští sezóně vyhrát titul mistra světa a myslím, že v tomhle týmu by to nešlo. Proto jsem se takhle rozhodl," dodal.

Viňales přitom v září podepsal s týmem novou smlouvu až do konce roku 2014. Podle ní měl v příští sezóně jezdit ještě v Moto3 a poté zamířit do Moto2. "Vždycky se snažím odevzdat nejlepší výkon, proto jsem nechtěl dělat problémy a odejít až po sezóně. Vedení ale bylo proti, tak jsem se rozhodl jet domů hned," prohlásil.

Vedení týmu zaskočil

Vedení týmu prý Viňales naprosto zaskočil. "Včera večer sice říkal, že je nespokojený s motorkou a chce skončit, ale mysleli jsme si, že si stěžuje jako každý jiný jezdec," uvedl manažer týmu Ricard Jové. "Na tréninky už ale nepřišel a tohle chování prostě nebudeme tolerovat," dodal.

Viňales v průběhu sezóny vyhrál pět závodů, na vedoucího Sandra Corteseho ale tři závody před koncem ztrácí 56 bodů. Německého jezdce tak může ohrozit už jen Španěl Luis Salom, který má ztrátu 61 bodů. Cortesemu však k jistotě titulu stačí v neděli dojet nejhůře na třetím místě.

Aféra zastínila úspěchy Čechů

Aféra zcela zastínila tréninky na nedělní závod v Sepangu, ve který čeští motocyklisté Jakub Kornfeil v Moto3 a Karel Abraham v královské kubatuře MotoGP obsadili druhé, respektive páté místo.

Devatenáctiletému Kornfeilovi se vydařila první jízda, ve které na suché trati nestačil pouze Němce Jonase Folgera a ztratil na něj přes jednu vteřinu. Druhý trénink musel být zkrácen kvůli dešti a český jezdec dojel na 14. příčce, nejrychlejší byl opět Folger.

Naopak dvaadvacetiletý Abraham nejprve dojel na 12. příčce, poté si ale o sedm míst polepšil. Za nejrychlejším Danim Pedrosou ze Španělska zaostal o 5,5 vteřiny.

Reklama