Hlavní obsah

MotoGP je nuda! Potřebuje změnu, tvrdí zklamaný Ital Rossi

Slavný italský závodník Valentino Rossi je z letošního ročníku královské kubatury MotoGP pořádně zklamaný. Kromě toho, že se svým motocyklem Ducati nestačí nejlepším závodníkům, kritizuje i průběh jednotlivých závodů. V rozhovoru pro BBC prohlásil, že většina Velkých cen je nudná a v příští sezóně by se měla změnit.

Foto: Šuji Kajiyama, ČTK/AP

Ital Valentino Rossi kritizuje letošní sezónu MotoGP, je podle něj příliš nudná.

Článek

Letošní šampionát ovládla dvojice španělských závodníků Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. Ti vyhráli dvanáct z dosavadních 16 závodů v 18dílném seriálu a jejich stroje Yamaha s Hondou nemají ve startovním poli konkurenci. „Podle mě je to nejhorší moment v MotoGP od přelomu tisíciletí. Sezóna je hodně nudná. Závody jsou těžké a je velmi obtížné dostat se na přední příčky," prohlásil Rossi.

Devítinásobný mistr světa se domnívá, že v nižších kubaturách se mnohem lépe závodí. „Když se podíváte na Moto3, závody jsou velmi vzrušující, Moto2 je sama o sobě fantastická. Pak je tady MotoGP, která je prostě velká nuda. Myslím si, že královská kubatura by se měla změnit," dodal Rossi, aniž by ale uvedl podrobnější detaily.

K návratu na přední místa pomůže přechod na Yamahu

Třiatřicetiletý Ital je zklamaný také ze svého účinkování se strojem Ducati. Rossi nevyhrál už 37 závodů, naposledy se radoval před dvěma lety v Malajsii. Po letošní sezóně se tak vrátí k Yamaze, na které vyhrál čtyři tituly. Předchozí tři triumfy v nejsilnější kubatuře slavil na Hondě.

Výsledky Valentina Rossiho v královské kubatuře
2000 (500 ccm): 209 bodů, Honda - 2. místo
2001 (500 ccm): 325 bodů, Honda - TITUL
2002 (MotoGP): 355 bodů, Honda - TITUL
2003 (MotoGP): 357 bodů, Honda - TITUL
2004 (MotoGP): 304 bodů, Yamaha - TITUL
2005 (MotoGP): 367 bodů, Yamaha - TITUL
2006 (MotoGP): 247 bodů, Yamaha - 2. místo
2007 (MotoGP): 241 bodů, Yamaha - 3. místo
2008 (MotoGP): 373 bodů, Yamaha - TITUL
2009 (MotoGP): 306 bodů, Yamaha - TITUL
2010 (MotoGP): 233 bodů, Yamaha - 3. místo
2011 (MotoGP): 139 bodů, Ducati - 7. místo
2012 (MotoGP): 148 bodů, Ducati - zatím 6. příčka

„Pro mě i pro Ducati to je velká škoda. Byla to velká výzva, ale nakonec se změnila v těžké období. Měli jsme sice několik dobrých výsledků, ale ne tolik, kolik se čekalo. Bude to těžké, ale myslím, že bych v příští sezóně mohl vyhrát nějaké závody," doufá italský jezdec.

Ten bude příští rok v neobvyklé situaci - v týmu Yamaha bude až týmovou dvojkou, znovu se přitom stane stájovým kolegou Španěla Lorenza, dosavadního lídra MotoGP. „Už mám nějaký věk a teď budu soutěžit s nejlepším motocyklem, jaký mohu mít. Vyhrál jsem už všechno možné a teď jde o to, abych získal tu správnou motivaci. Každý víkend chci bojovat o vítězství a to je důvod, proč jsem změnil tým," dodal Rossi.

Reklama