Hlavní obsah

Abraham i Kornfeil završili motocyklovou sezónu sedmými místy

Valencie
Aktualizováno

Čeští motocykloví jezdci Karel Abraham a Jakub Kornfeil zakončili mistrovství světa sedmými místy ve Velké ceně Valencie. Abraham tím vyrovnal své maximum v dvouletém působení v královské třídě MotoGP, Kornfeil si připsal druhý nejlepší výsledek v sezóně Moto3.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Španělský motocyklista Dani Pedrosa

Článek

Abraham v závodě poznamenaném výměnou strojů po oschnutí trati mířil dokonce k životnímu výsledku, ale těsně před koncem mu vrátil předjetí Andrea Dovozioso."Hodně si cením, že jsem dokázal zajet nejlepší výsledek s Ducati a předjet Valentina Rossiho," poukázal Abraham v tiskové zprávě na cenný skalp, který získal poprvé. "Když jsem ho dojížděl, myslel jsem, že jede ještě na mokré pneumatice, a překvapilo mě, že už má suchou. Trochu mě na druhou stranu štve, že mi Dovizioso na konci závodu vrátil předjetí," pokračoval Abraham.

V MotoGP nicméně brněnský rodák ještě lépe nedojel, vloni byl sedmý v Jerezu a Silverstonu, letos bylo dosud jeho maximem osmé místo z Indianapolis. V pořadí MS skončil s 59 body stejně jako vloni čtrnáctý, v příštím roce po dvou letech u Ducati přesedlá na aprilii.

Šesté vítězství z posledních osmi závodů slavil ve Valencii Dani Pedrosa ze Španělska, jeho jediný přemožitel v MS Jorge Lorenzo měl pád. Na druhém místě dojel při teprve svém druhém startu v sezoně Japonec Kacujuki Nakasuga.

Pedrosa namísto z pole position startoval ještě s několika dalšími jezdci z uličky v boxech už na pneumatikách do sucha, zatímco ostatní vsadili na výměnu během závodu.

"Byl to bláznivej závod a na dráze byl docela zmatek. Zažil jsem dost překvapení. Třeba když mě dojel Pedrosa, vůbec jsem nevěděl, že je to o kolo - myslel jsem si, že také měnil pneumatiky a dojíždí mě po zastávce v boxu," přiznal Abraham. "Takže jsem s ním vlastně závodil, aniž bych musel. Na druhou stranu je super, že jsem ho dokázal zpět předjet a zůstat před ním. Kdybych měl od začátku suché obutí, možná bych mohl být na stupních vítězů," doplnil.

Kornfeil dosáhl druhého nejlepšího výsledku v sezóně

Kornfeil v této sezóně dopadl lépe pouze v domácí Grand Prix v Brně, kde dojel šestý. Mimo český okruh, kde v předchozích letech skončil sedmý a pátý, si v neděli Kornfeil vyrovnal své maximum. Na zahraničních tratích skončil sedmý zatím jen vloni ve Velké ceně Španělska v Jerezu.

Závěrečný závod sezóny na mokré a osychající dráze vyhrál Brit Danny Kent. V souboji vedoucí čtyřčlenné skupiny předjel v poslední zatáčce mistra světa Sandra Corteseho z Německa a vybojoval druhé vítězství v sezóně i kariéře.

Devatenáctiletý Kornfeil po startu z páté řady vypadl z bodovaných míst, ale postupně se na ně vrátil. I díky pádům několika jezdců vylepšil své konto o devět bodů na 71 a potvrdil konečné patnácté místo v šampionátu."Celou sezónu mám problém s tím, že se vždycky na začátku propadnu a pak dlouho trvá, než se dostanu do závodního tempa. Navíc jsme dneska zvolili trošku jinou taktiku, vyjeli jsme s tvrdším nastavením, které mělo začít pořádně fungovat až na sušší trati. Bylo to docela složité se z toho osmnáctého místa propracovávat nahoru," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě. "Víkend se nevyvíjel nijak dobře, takže sedmé místo je pěknou tečkou za letošní sezónou," dodal.

Závod pro něj byl i rozlučkou s týmem Redox-Ongetta-Centro Seta. V příští sezóně bude v Moto3 startovat za nizozemskou stáj RW Racing, v jejíchž barvách se dnes stal vicemistrem světa Španěl Luis Salom.

Druhý český jezdec na startu Moto3 Miroslav Popov do cíle nedojel.

Márquez triumfoval podeváté v sezóně

V Moto2 potvrdil Marc Márquez, že titul mistra světa je ve správných rukách. Na domácí trati vybojoval deváté vítězství v sezóně, ačkoliv na startu stál na samém chvostu třiatřicetičlenného pole. Na základě výsledků kvalifikace měl devatenáctiletý jezdec startovat z druhé pozice, ale direktoriát závodu jej odsunul na poslední místo kvůli ohrožení soupeře ve volném tréninku.

Márquez, který se předloni stal mistrem světa stopětadvacítek a vloni skončil v Moto2 druhý, nahradí v příští sezóně australského šampióna Caseyho Stonera v továrním týmu Hondy v elitní kategorii MotoGP. Stoner se kariérou rozloučil třetím místem.

Velká cena Valencie
Moto3
1.Kent (Brit./KTM)45:05,891
2.Cortese (Něm./KTM)-0,056
3.Khairuddin (Mal./KTM)-0,114
4.Binder (JAR/KTM)-0,431
5.Faubel (Šp./Honda)-4,371
6.L. Rossi (Fr./Honda)-7,605
7.Kornfeil (ČR/Honda)-14,931
...Popov (ČR/Mahindra) nedokončil
Konečné pořadí MS (po 17 závodech)
1.Cortese325 b.
2.Salom (Šp./KTM)214
3.Viňales (Šp./Honda)207
4.Kent154
5.Rins (Šp./Honda)141
6.Fenati (It./Honda)136
...15.Kornfeil71
Moto2:
1. M. Márquez 48:50,706
2. Simón -1,256
3. Terol (všichni Šp./Suter) -11,372
4. Lüthi -13,006
5. Aegerter (oba Švýc./Suter) -13,825
6. Torres (Šp./Suter) -27,911.
Konečné pořadí MS (po 17 závodech):
1. M. Márquez 324
2. P. Espargaró (Šp./Kalex) 268
3. Iannone (It./Speed Up) 193
4. Lüthi 190
5. Redding (Brit./Kalex) 161
6. Kallio (Fin./Kalex) 128.
MotoGP:
1. Pedrosa (Šp./Honda) 48:23,819
2. Nakasuga (Jap./Yamaha) -37,661
3. Stoner (Austr./Honda) -1:00,633
4. Bautista (Šp./Honda) -1:02,811
5. Pirro (It./FTR) -1:26,608
6. Dovizioso (It./Yamaha) -1:30,423
7. Abraham (ČR/Ducati) -1:31,789.
Konečné pořadí (po 18 závodech):
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 350
2. Pedrosa 332
3. Stoner 254
4. Dovizioso 218
5. Bautista 178
6. V. Rossi (It./Ducati) 163.

Reklama

Související témata: