Hlavní obsah

Pešek se vrací do světového šampionátu. Bude jezdit s elitou v MotoGP

Praha

Po dvouleté odmlce se Lukáš Pešek vrátí do mistrovství světa silničních motocyklů a společně se svým krajanem Karlem Abrahamem budou startovat v královské třídě MotoGP. Česká republika tak bude mít v elitní kategorii dva zástupce, větší zastoupení budou mít jen Italové, Španělé, Američané a Britové. Sedmadvacetiletý Pešek, který vyhrál dvě Velké ceny v kategorii do 125 ccm, se domluvil na angažmá s týmem IodaRacing. Italská stáj to ve čtvrtek oznámila na svém webu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Pešek

Článek

Český jezdec obdržel nedávno nabídku od šéfa týmu IodaRacing Giampiera Sacchiho, pod jehož vedením úspěšně závodil v MS ve třídě do 125 ccm v továrním týmu Derbi. První zpráva o kontaktu se objevila už v pondělí, o tři dny později pak obě strany potvrdily dohodu.

"Společně jsme napsali spoustu krásných stránek v týmu Derbi. Teď nás čeká těžký úkol, ale jsem si jistý, že Lukáš má na to, aby se prosadil i v nejvyšší třídě," uvedl Sacchi.

Pražský rodák přiznal, že jej telefonát a nabídka od Sacchiho překvapila, ale zároveň potěšila. "Možná Pán Bůh existuje," řekl Pešek ČTK na začátku týdne. Podobně mluvil i ve čtvrtek, kdy opět ocenil přízeň italského manažera.

"Jsem velmi šťastný, že jsem dostal tuto příležitost. Musím poděkovat panu Sacchimu, na nějž mám skvělé vzpomínky z dob společného působení ve stopětadvacítkách. Rozhodně mě nečeká snadný úkol. V MotoGP jezdí nejlepší piloti světa. Je to pro mě velký krok, ale udělám vše, abych dosáhl nejlepších výsledků," sdělil pro web motogp.com.

Česko bude mít v MS tři zástupce

IodaRacing hledal druhého jezdce k Danilu Petruccimu poté, co se vedení stáje nedohodlo na spolupráci s dalším Italem Robertem Rolfem, který se rozhodl věnovat supersportům, ani s Australanem Chrisem Vermeulenem.

Český jezdec vypadl z MS v průběhu sezóny 2010, kdy předčasně skončila jeho spolupráce s italským týmem Matteoni ve třídě Moto2. V letošním roce startoval v závodech supersportů a superbiků. Nejprve ve světovém šampionátu, poté v německém seriálu IDM.

Česká republika tak bude mít ve startovní listině MS v příštím roce tři zástupce. Jakub Kornfeil pojede ve třídě Moto3 a Abraham bude pokračovat v MotoGP, kde bude mít nově k dispozici motocykl typu CRT. Oproti továrním motocyklům slabší stroj nasazuje i tým IodaRacing.

Zatímco Pešek usedne na speciál Ioda-Suter s motorem BMW, Abraham bude v sezóně 2013 jezdit na motocyklu Aprilia ART.

Reklama