Hlavní obsah

Slavia v prvním duelu na Spartu nestačila

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty vyhráli první semifinálový zápas play off na ledě Slavie 2:0 a ujali se vedení 1:0 v sérii hrané na čtyři vítězství. Úřadující mistr vstřelil oba své góly ve třetí třetině, když nejprve překonal Romana Málka Petr Havelka a poté skóre uzavřel střelou do prázdné branky Petr Leška.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Martin Paroulek z HC Sparta Praha padá po zákroku Michala Supa z HC Slavia Praha.

Článek

Gólman Petr Bříza tak udržel v pátém zápase play off potřetí čisté konto. V prestižním souboji pražských celků se musela Sparta obejít bez zraněných obránců Šreka a Richtera, místo nichž nastoupili Hanzlík s Jirušem. Oba celky také zvolily rozdílnou taktiku s nasazováním útoků. Zatímco Slavia točila třináct forvardů, kouč Sparty Hadamczik se rozhodl hrát jen na tři kompletní pětky.

Úporné dvě třetiny

Do první šance duelu se protáhl již ve druhé minutě uzdravený Havelka, ale Málek si s jeho střelou poradil a jakoby předznamenal, že dnes budou v Edenu kralovat brankáři. Slávistický hrdina byl i ústřední postavou první přesilové hry, když na trestné lavici seděl Krátoška.

Stejně úspěšně si však vedl i jeho protějšek Bříza a oba tak dokazovali, proč byli nejlepšími gólmany čtvrtfinálových sérii. Samotný zápas byl však urputnou bitvou, ve které se Slavia snažila vnutit soupeři svůj fyzicky náročný styl hry. Sparta však na to byla očividně připravena a měla místy i mírnou převahu.

Kratěna ani jinak Slavii patřící Ujčík však skóre nedokázali otevřít. Edenští se k útočnějšímu pojetí odhodlali v úvodu druhé třetiny, zatlačili Spartu do defenzivy, ale ani jim se nedařilo najít recept na muže s maskou. Po necelých pěti minutách se ale zase vše vrátilo do normálu a pokračoval urputný boj o každý puk a metr ledu.

Na Málka i Břízu tak většinou mířily málo nebezpečné puky z uctivé vzdálenosti. Oba týmy čekaly na chybu soupeře. Jednu menší vytvořil Beránek, ale Ujčík nebyl dost rychlý, aby ujel Hejdovi a zakončil. Místo puku tak do branky poslal alespoň Málka.

Pomohla Havelkova brusle

Co se nepodařilo Ujčíkovi, zvládl na začátku třetí dvacetiminutovky Šimíček. Nejprve si svým důrazem vykoledoval faul od Posmyka a poté se postaral i o první branku zápasu.

Jeho střelu však za Málkova záda usměrnila Havelkova brusle. Domácí se tak museli tlačit více do útoku, což Spartě vyhovovalo. Po sérii šancí měl však nečekaně blízko k vyrovnání Sailer, jehož střela od modré skončila na tyči. Poté navíc dostala Slavia možnost hrát poprvé v zápase přesilovku, ani to jí ale nepomohlo.

V poslední minutě se rozhodli domácí ke hře bez brankáře, ale místo vyrovnání přišel druhý gól, o který se postaral Leška.

První odveta je na programu opět v Edenu v neděli.

SLAVIA vs SPARTA 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
1. třetina
02:27SlaviaKrátoška (2 + 2 min - hra vysokou holí)
04:42SpartaSrdínko (2 min - hákování)
2. třetina
32:22SlaviaKolařík (2 min - vražení na hrazení)
3. třetina
42:08SlaviaPosmyk (2 min - držení)
42:55SpartaHavelka (Šimíček, Ujčík)0:1
48:14SlaviaŠaffer (2 min - sekání)
SpartaBříza (2 min - hrubost, odseděl Paroulek)
51:30SpartaUjčík (2 min - nedovolené bránění)
53:28SlaviaDuda (2 min - napadení)
59:52SpartaLeška (Nedvěd, při power play Slavie)0:2
Ostatní statistiky
6Vyloučení3
0Využití1
Rozhodčí: Homola, Šindler - Čížek, Paděvět. Diváci: 4603.
Stav série 0:1
1. Slavia vs Sparta0:2
Sestavy
Slavia:
Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, F. Kučera, Posmyk, Kolařík - Duda, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška, Fadrný, Tomica - Šaffer
Sparta:
Bříza - Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jiruš, Nedoma, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav (28. - 32. Kubinčák) - Ujčík, Šimíček, Havelka

Reklama

Související témata: