Hlavní obsah

KTM oplakává Meoniho a uvažuje o konci v rallye

Den po tragické smrti Fabrizia Meoniho motocyklisté na dakarské rallye na vlastní přání nezávodili a odstavením strojů uctili památku dvojnásobného vítěze. Rakouská továrna KTM, jejíž barvy 47letý pilot hájil, v oficiálním prohlášení oznámila, že zvažuje další působení v rallyeovém sportu. Současně doporučila všem jezdcům, aby účast v letošním ročníku ukončili.

Článek

"Já osobně zastávám názor, že by všichni jezdci KTM měli jet domů," řekl sportovní šéf výrobce motocyklů Heinz Kinigadner, sám mnohonásobný účastník rallye. KTM přitom před čtyřmi měsíci ztratila dalšího hrdinu dakarské rallye, trojnásobného vítěze Richarda Saincta, který se zabil při Rallye faraonů. Také José Manuel Pérez, který podlehl v pondělí zraněním z afrického závodu, řídil rakouský stroj.

Účastníci v úterý večer v bivaku v Ataru drželi za Meoniho minutu ticha. Na přání zdrcených jezdců byla etapa pro jednostopá vozidla zrušena a jezdce do Bamaka přepravil letoun.

Pro Meoniho, stejně jako pro Péreze, měla být letošní rallye poslední v životě. "Je to tragické a bolestivé. Před startem Dakaru jsem se Fabrizia ještě ptal, jestli by nechtěl dělat pro KTM manažera," řekl Kinigadner.

"Odstoupit teď z rallye není jen otázkou piety, ale i bezpečnosti, protože nikdo v týmu prostě dvě takové tragédie nemůže jen tak vypudit z mysli," pokračoval bývalý jezdec, jehož život rovněž motocyklový sport poznamenal. Před dvěma lety totiž při motokrosu ochrnul jeho syn. "Dakar není procházka parkem. V mých očích nemá žádný smysl jet dál," dodal Rakušan.

Reklama