Hlavní obsah

Na Markétě zaburácejí motory plochodrážních dravců. Ukážou se i dva české trumfy

Václav ProcházkaPrávo

Kulisy jsou přichystány, plochodrážní dravci se slétli na pražskou Markétu k další bitvě o body do Grand Prix. Šance urvat něco při hostině elity s exkluzivní vyhlídkou na Hrad se v sobotu večer (19 h) nabízí i domácím zástupcům Josefu Francovi a Aleši Drymlovi.

Foto: Reuters

Dán Nicki Pedersen při svém pádu při Grand Prix ve Švédsku.

Článek

„Musel jsem změnit plány, když se objevila tahle šance," říká Dryml, který coby první náhradník z loňské kvalifikace využil možnost zaskočit za zraněného Australana Warda Stranou nechal mistrovský seriál na dlouhých oválech, kam se pro letošek kvalifikoval.

„Klasická Grand Prix je víc, má přednost, uvidíme, kam se v nabité konkurenci dostanu," přemítá Dryml před návratem mezi elitu, s níž nastálo jezdil naposledy v roce 2004. Letos také může vyhlížet i další závody, protože Ward hned tak nebude fit.

Grand Prix ČR na Markétě
Start v sobotu v 19 h na stadiónu v Praze Břevnově
Závodu od 17 h předchází autogramiáda, jíž se zúčastní loňský vítěz Dán Pedersen, Rus Sajfutdinov, Slovinec Žagar a domácí Franc
GP zatím vede Polák Gollob před Rusem Sajfutdinovem
Jede se posedmnácté, Praha je pořadatelským rekordmanem GP
Vedle France a Drymla jsou ve startovní listině i čeští náhradníci Milík a Holub
Letos česká metropole nabídne fandům další porci - v červenci Markéta poprvé uvítá týmový Světový pohár

Šrámy se nevyhýbají ani dalším. Ale Dán Pedersen statečně jde do boje i se zlomenou rukou vyzdobenou dlahou. V první jízdě ho čeká mj. Josef Franc, domácí divoká karta. „Nic mimořádného nechystám, ptákoviny nevymýšlím, jedu s technikou, kterou mám v celé sezóně," těší se český hrdina minulého ročníku pražské GP. „Kéž bych to zopakoval," ohlíží se za loňským lichotivým sedmým místem na dráze, jejíž přípravu má na povel jeho nedávný soupeř Tomáš Topinka, nyní i manažer Olympu, na jehož oválu se už posedmnácté GP jede.

Jak to vidí Tomáš Topinka
Klidně bych vsadil na triumf Brita Woffindena. Mladý, dravý, jede mu to. Daří se Slovinci Žagarovi. Pozor na Rusa Sajfutdinova, už tu vyhrál. A Pepa Franc? Sezóna mu vychází, výkonnostně je momentálně z Čechů nejblíž ke Grand Prix.

„Je to měkčí než jindy," říká Topinka, nyní spíše než cokoli jiného řidič traktoru a grejdru, s nímž řádil na oválu a více než jindy také sledoval předpovědi počasí a čekal na případné povely Tonyho Olssona, jednoho z šéfů promotérské společnosti BSI, jíž GP patří.

„Loni jsem z Tonyho byl trochu nervózní, teď už vím, co si můžu dovolit," podotýká Topinka a vítá vlhčí počasí. „Ale při závodě už to snad dá pokoj," přeje si minimum komplikací.

Nejlepší česká umístění při pražském závodě
5. Kasper1999
6. Topinka2003
7. Franc2012
8. L. Dryml2002

Reklama

Související témata: