Hlavní obsah

Pedersen ukázal pravé srdce plochodrážního bojovníka

Dánský jezdec Nicki Pedersen sobotním vystoupením v Grand Prix České republiky v Praze potvrdil, že plochodrážníky jen tak něco nezastaví. S nedávno zlomenou rukou skončil třetí, získal cenných 11 bodů a díky nim zůstává ve hře o titul mistra světa. Srdce závodníka zase jednou porazilo rozum.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný Nicki Pedersen během Grand Prix v ploché dráze na stadiónu Markéta v Praze.

Článek
Fotogalerie

Šestatřicetiletý rodák z Odense, který má na kontě již tři tituly z let 2003, 2007 a 2008, si při minulém závodu v Göteborgu po hrozivě vypadajícím pádu zlomil ruku. Shodou okolností po souboji s Britem Taiem Woffindenem, který triumfoval v Praze. I se zraněním však ve Švédsku v závodě pokračoval a skončil třetí. "Vypadá to na čtyři týdny mimo závody," odhadoval následně Pedersen.

Plochodrážníci mají ovšem práh bolesti posunutý. Mnohdy jezdí s pochroumanými kotníky, výjimkou nejsou ani zlomená žebra, lopatky, či úrazy rukou. A zkušený jezdec, který v sezoně vypomáhá pražskému Olympu, to jen potvrdil startem v české metropoli.

"Hrozně to bolelo, ale je fantastické, co dokáže člověk zvládnout, když se v něm vaří adrenalin," řekl s úsměvem Pedersen v sobotu. "Ve sportu potřebujete mít ten správný charakter a o to více na ploché dráze. A já věřím, že k takovým závodníkům patřím," dodal.

Třetí bronz ze čtyř závodů GP v sezóně doslova vydřel, čímž dal jasně najevo, že nemluvil do větru, když hovořil o důležitosti každého bodu v celkovém účtování GP. Právě proto v Praze riskoval a závodil se speciální silikonovou dlahou. "Věděl jsem, že moje fyzioterapeutka mi musí nějak pomoct, protože jsem chtěl být (v Praze) zpátky. Bez ohledu na to, v jakém stavu ruka bude. Je důležité dělat body v tak vyrovnaném pořadí."

Odvedl jsem skvělou práci, pochválil se

Za cíl si dal v Praze získat šest bodů. "A skoro jsem to dokázal zdvojnásobit. Jasně, že by bylo pěkné vyhrát finále, ale musíte být realistou. A já odvedl skvělou práci. Sotva si můžu přát víc, vždyť jsem to zvládl se zlomenou rukou!" prohlásil Pedersen, kterému ruka natekla a hned po závodě ji zanořil do velkého vědra s ledem.

"Bylo to těžké už ráno, když jsem se probudil v bolestech a viděl, jak je ruka oteklá po pátečním tréninku. Moc jsem toho nenaspal, nemohl jsem bolestí vůbec usnout. Pár prášků proti bolesti mi pomohlo, ale sami vidíte, jak velkou mám tu ruku oproti té druhé. Popravdě řečeno nevím, jak jsem se nakonec dokázal udržet na motorce," líčil Pedersen.

Duši bojovníka potvrdil, byť bylo v několika okamžicích dobře patrné, že zranění jindy výtečně technicky jezdícího Dána limituje. "Ta dlaha mi umožňovala dostatečný rozsah, abych mohl závodit, ale zase jsem s tím nemohl hýbat nijak moc. Člověk se musel snažit jet ve stejné pozici," uvedl Pedersen.

Aby toho nebylo málo, završil sobotní závod dalším pádem, po němž zůstal chvíli ležet na oválu. Sanitku, která hned po dojetí finále přispěchala, ovšem nevyužil. Žádné další zranění neutrpěl. I proto může vyhlížet další závod v Cardiffu za dva týdny. "To je další velký cíl. Abych uspěl a podával vyrovnané výkony," řekl Pedersen.

Reklama