Hlavní obsah

Abraham svede na motorce opět souboj s porsche a stíhačkou

Brno

Letiště v Brně bude v neděli po roční přestávce opět dějištěm netradičního rychlostního souboje mezi motocyklem, závodními automobily a akrobatickým letadlem. Za řídítka aprilie Tuono usedne účastník mistrovství světa MotoGP Karel Abraham, jenž nastoupí proti závodnímu vozu Porsche 911 GT3 RSR Tomáše Mičánka a formulovému speciálu Radical SR5 Jiřího Mičánka mladšího. Jejich soupeřem bude letadlo SU-31 pilotované českým reprezentantem v akrobatickém létání Janem Adamcem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Abraham (vlevo) a jeho motocykl specifikace CRT.

Článek

V loňském roce Abraham na sériovém motocyklu porazil vůz Porsche 911 GT3 Cup řízený Tomášem Mičánkem a proudový letoun L-29 Delfín. "Papírově se teď proti nám postaví pomalejší letadlo, ale porazit jej paradoxně bude mnohem těžší, protože je o hodně mrštnější," míní Abraham, který bude mít zdatnější soupeře i na čtyřech kolech.

"Tentokrát pojedeme s porsche ve verzi RSR. Je to to nejrychlejší porsche, které máme k dispozici," řekl manažer týmu Mičánek Motorsport Jiří Mičánek starší. Černým koněm souboje bude formule Radical. Otevřený britský sportovní vůz dokáže na Masarykově okruhu zajíždět časy jen o několik vteřin pomalejší než závodní speciály MotoGP. Jeho předností je extrémní zrychlení, není ale schopen vyvinout tak vysokou maximální rychlost jako soupeři.

Abrahamův motocykl je jedním z předních modelů Aprilie, jejíž barvy pod názvem ART (Aprilia Racing Technology) hájí v královské kubatuře MotoGP. "Je to naháč. Takže to pro mě bude kvůli odporu vzduchu těžší než na kapotované motorce. V cíli bychom se mohli přiblížit rychlosti 300 km/h," uvedl Abraham.

Exhibice odstartuje v neděli po 15. hodině na ranveji Letiště Brno v rámci Dětského dne.

Reklama