Hlavní obsah

Legendární Gullit se divil: Ten Poborský ještě žije?

Karel Felt

Delší dopolední trénink, odpoledne odjezd téměř kompletního celku na hokejové utkání play-off extraligy mezi Spartou a Slavií. Takový byl poslední den českých fotbalistů před čtvrtečním odletem do Rotterdamu. V sobotu večer český tým na stadiónu De Kuip čeká Nizozemsko, lídr 3. kvalifikační skupiny ME 2004.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Ujfaluši (vlevo) s Tomášem Rosickým a Milanem Barošem na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

"Příprava na tento zápas není jen o tréninku a videu. Hovoříme s jednotlivými hráči či skupinami celý den. Hokejový zápas byl zpestřením společného pobytu," uvedl kouč Karel Brückner, který sám na hokej nejel. Jeho tým se tentokrát co do fandění rozdělil na dvě přibližně stejné poloviny.

Rosický v pohodě

Brückner si pochvaloval, že hráči jsou zdravotně v pořádku a v podstatě nemá důvod měnit úspěšnou sestavu z Francie. "Samozřejmě do toho může ještě přijít zranění nebo viróza, ale snad se nic takového nestane. Těch základních třináct hráčů je v podstatě jasných. Co se týče Rosického, on je typem hráče, který nepotřebuje nijak dlouhý čas na to, aby získal zpět, co téměř měsíční pauzou ztratil. Je adaptabilní a v pořádku," říkal spokojeně Brückner.

"Už se cítím opravdu dobře, sval je v pořádku, takže v sobotu by nemělo nic bránit tomu, abych hrál," konstatoval spokojeně Tomáš Rosický. Na dotaz, jak na obávané Nizozemce s úsměvem odpověděl: "My jsme zase obávaní Češi... Mělo by na ně platit v podstatě totéž, co na Francouze, protože hrají podobným stylem. To znamená kolektivní výkon, aktivní přístup a naše nápaditá hra. Napadání už na jejich polovině, nesmíme jim dát prostor a čas na kombinaci. Jednoznačně musíme jít za vítězstvím. Oni nemají jen útok složený z vynikajících střelců, ale skvělí fotbalisté jsou v každé řadě. Všichni velmi ofenzívně ladění. Třeba v té jednoznačné touze po útočení může být naše šance."

Koller čeká Stama

Útočník Jan Koller si nedělá se silou soupeře hlavu. "Jsou sebevědomí, což je logickém, ale nám se z nich kolena netřesou. Očekávám, že mne si pohlídají. Nejspíš se kolem mne bude pohybovat obrovitý Jaap Stam. Hrál jsem proti němu asi dvakrát, je to tvrdolín, ale není nepřekonatelný. Myslím si, že když budeme hrát podobným stylem jako ve Francii a nedáme jim prostor, máme šanci uspět," nabídl svůj recept na úspěch.

Sobotní duel však nepovažuje za klíčový, protože... "Takový je každý kvalifikační zápas. Můžeme uspět v Rotterdamu, ale když pak ztratíme body s někým jiným, bude to jako bychom s Nizozemskem nic neudělali."

Tomáš Galásek přidal zajímavý postřeh. "S nizozemskou reprezentací spolupracuje opět legendární Ruud Gullit, kapitán mistrů Evropy z roku 1988. V televizním pořadu Ochoz mluví s obdivem o Kollerovi a Nedvědovi, připomněl i mne, Šmicra či Rosického. Když padlo jméno Poborský, upřímně se podivil: 'To je ten z Lazia, on ještě žije?' Vůbec nemá přehled o naší lize," pravil s úsměvem, ale hned přešel na vážnější tón. "V Rotterdamu nás čeká bouřlivé prostředí, ale kvalitní trávník. Na tu atmosféru se moc těším."

Reklama

Související témata: