Hlavní obsah

Po Lorenzovi měl těžký pád na Sachsenringu i lídr MS Pedrosa

Sachsenring
Aktualizováno

Po Jorgem Lorenzovi měl během tréninku na Velkou cenu Německa těžký pád i druhý hlavní adept na titul v MotoGP Dani Pedrosa. Španělský vicemistr světa dopadl z motocyklu tvrdě na levé rameno a klíční kost a po převozu vrtulníkem do nemocnice v Saské Kamenici mu lékaři diagnostikovali otřes mozku a traumatický šok.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Dani Pedrosa krátce před pádem.

Článek
Fotogalerie

Lorenzo si v pátek při pádu ohnul titanovou destičku v nedávno operované klíční kosti a do bojů o body na Sachsenringu nezasáhne. Místo toho absolvuje další operaci.

Pedrosa tak mohl zvýšit devítibodový náskok před Lorenzem v čele MS, jenže po pádu ve třetím volném tréninku musel vrtulníkem do nemocnice. Podle španělského deníku Marca chce Pedrosa do závodu vyrazit, i když podle dalších vyšetření má vlasovou zlomeninu v klíční kosti. Časem z tréninku si zajistil dvanáctou pozici na startu.

Čechům se v kvalifikaci nedařilo

Absence hlavních favoritů na titul využil v kvalifikaci Španěl Marc Márquez a vyhrál třetí pole position v sezóně. Na druhé příčce dojel v kvalifikaci královské kubatury Brit Cal Crutchlow, třetí skončil Ital Valentino Rossi.

Karel Abraham si vyjel devatenácté místo. Dvě příčky za ním do závodu na Sachsenringu odstartuje Lukáš Pešek. Jakub Kornfeil v kategorii Moto3 odstartuje v neděli z osmnáctého místa.

Kornfeil zopakoval svůj nejhorší kvalifikační výkon sezóny z poslední VC v nizozemském Assenu, předtím v Barceloně byl sedmnáctý, takže vyrazí potřetí za sebou do závodu ze šesté řady.

Český jezdec připomněl, že závodí s novým strojem. "Včera všechno fungovalo velmi dobře, byl jsem pátý v prvním tréninku, prostě určitá naděje. Dnes ráno ale byly úplně jiné nejen podmínky, ale také chování motorky. A tak vlastně neděláme nic jiného, než že zkoušíme nastavení a různé změny, abychom se přiblížili pátku. Kvalifikace tedy byla jen další testovací sekce. I když ten čas je dobrý, pozice je hrozná," konstatoval Kornfeil.

První místo v Moto3 si v kvalifikaci vyjel Španěl Álex Rins s KTM a vybojoval třetí pole position v sezóně. Na druhé místo odsunul krajana Luise Saloma, který zajel nejlepší čas v dopoledním tréninku, ale pět minut před koncem ho z kvalifikace vyřadily technické potíže.

Kvalifikace na GP Německa
Moto3
1. Rins 1:27,300
2. Salom (oba Šp./KTM) -0,180
3. Oliveira (Portug./Mahindra) -0,259
4. Folger (Něm./Kalex KTM) -0,279
5. Miller (Austr./FTR Honda) -0,299
6. M. Viňales (Šp./KTM) -0,394
...
18. Kornfeil (ČR/Kalex KTM) -1,057
MotoGP
1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:21,311
2. Crutchlow (Brit./Yamaha) -0,123
3. Rossi (It./Yamaha) -0,182
4. Bradl (Něm./Honda) -0,551
5. A. Espargaró (Šp./ART) -0,576
6. Hayden (USA/Ducati) -0,846
...
19. Abraham (ČR/ART) 1:23,752 - nepostoupil z první fáze
21. Pešek (ČR/Ioda-Suter) 1:24,395 - nepostoupil z první fáze
Moto2
1. Simeon (Belg./Kalex) 1:24,665
2. Torres (Šp./Suter) -0,013
3. P. Espargaró (Šp./Kalex) -0,039
4. Lüthi (Švýc./Suter) -0,175
5. Corsi (It./Speed Up) -0,193
6. Simon (Šp./Kalex) -0,254

Reklama