Hlavní obsah

Mistry světa na ploché dráze jsou Poláci, Češi zůstali bez medaile

Praha

Mistry světa v závodě družstev na ploché dráze se ve finálovém klání v Praze stali Poláci. Tým v sestavě Jaroslaw Hampel, Krzysztof Kasprzak, Patryk Dudek a Maciej Janowski získal pro svou zemi od zavedení současného formátu šampionátu v roce 2001 šesté zlato. Češi na kýženou medaili nedosáhli, skončili na posledním čtvrtém místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český závodník Aleš Dryml.

Článek

Dramatický závod rozhodla až závěrečná dvacátá jízda, do níž vstupovali Poláci a Dánové se shodným součtem 38 bodů. Gradující představení navíc umocnilo opakování startu.

Ostřílený Hampel, jenž nechyběl ani u jediného z pěti předchozích titulů, ovšem následně potvrdil roli lídra. Šel ihned do čela a Michael Jepsen Jensen se přes svou stíhací jízdu dokázal posunout pouze na druhou příčku. "Od toho jsem kapitán, abych zvládl takové situace," prohlásil jednatřicetiletý Hampel na tiskové konferenci.

"Měli jsme tento rok v týmu mladé kluky, ale vypořádali se s tím fantasticky a dokázali jsme to," ocenil Hampel týmové kolegy. "Měli jsme v týmu skvělou atmosféru a bojového ducha. Cítil jsem se v něm velmi dobře, i když jsme jinak byli pod velkým tlakem," dodal.

Hampel prokázal ocelové nervy již v poslední 16. jízdě před pauzou, kdy do zbývajících čtyř rozjížděk nasazovali jezdce týmoví kapitáni. Naplno zužitkoval nasazení "žolíka", přestože jeho soupeři byli Nicki Pedersen s Darcym Wardem, ze tří bodů za vítězství bylo rázem šest a Poláci díky tomu dorovnali šestibodové manko na vedoucí Dány.

"Celý tým včetně trenéra odvedl perfektní práci. Bylo to velmi těsné, ale Jarek pak dokázal vyhrál tu poslední rozhodující jízdu stylem start-cíl a mohli jsme slavit," pochvaloval si Kasprzak.

Vyhrál jen Aleš Dryml

Poláci tak triumfovali o jediný bod. Australané bez zraněného úřadujícího mistra světa v Grand Prix jednotlivců Chrise Holdera se museli spokojit s bronzem, za Dány zaostali o sedm bodů.

Češi jich přes bojovné výkony nastřádali pouze 12, když začali večer na břevnovském stadionu Markéta třemi jízdami s nulou na kontě. O sedm bodů se postaral Aleš Dryml, jenž byl také jediným z Čechů, který dokázal svou jízdu vyhrát.

"Atmosféra v týmu byla perfektní a před startem jsme si říkali, že do toho musíme jít naplno. A kluci do toho opravdu šli. I když to nakonec nevyšlo, myslím, že lidi musejí ocenit, že jsme to nevzdávali a bojovali až do konce," řekl novinářům Aleš Dryml.

Dánové se po loňském titulu museli spokojit se stříbrem. "Co k tomu říci? Určitě to bolí. Bojovali jsme s Poláky, ani jsme nenasadili 'žolíka', ale i o tom tento závod je," podotkl Niels Kristian Iversen, jehož tým ani jednou za celý závod neztrácel na průběžného lídra předepsané minimum šesti bodů. I proto, že většinou vedli právě Dánové. "Nezbývá nám než pogratulovat Polákům," doplnil Iversen.

Přestože dlouho drželi naději na triumf, přes třetí místo výrazně méně zklamaní oproti Seveřanům dojeli Australané, vítězové čtvrtečního závodu "Poslední šance". "Jsem opravdu hrdý na tým, jak jsme dnes jeli, i když jsme nedosáhli na zlato. Jsem šťastný za to, co jsme tady předvedli. Nevzdávali jsme se a ještě před 17. jízdou jsme byli tři body za zlatem," uvedl kapitán týmu Troy Batchelor.

Finále mistrovství světa družstev na ploché dráze v Praze:
1. Polsko 41 bodů (Hampel 15, Janowski 12, Kasprzak a Dudek po 7)
2. Dánsko 40 (Iversen 12, Bjerre 11, N. Pedersen 10, Jensen 7)
3. Austrálie 33 (Batchelor 11, Ward 9, Woodward 8, Doyle 5)
4. ČR 12 (A. Dryml 7, Milík 3, L. Dryml a Franc po 1)

Reklama