Hlavní obsah

Rossi a Lorenzo testovali v Brně yamahy na druhou polovinu sezóny

Brno

Motocykloví jezdci Ital Valentino Rossi a Španěl Jorge Lorenzo testovali necelé tři týdny před brněnským závodem mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu stroje továrního týmu Yamaha. Po polovině šampionátu MotoGP je úřadující mistr světa Lorenzo v průběžném pořadí třetí, na vedoucího krajana Marca Márqueze ztrácí 26 bodů. Devítinásobný šampion Rossi je čtvrtý a na svého týmového kolegu Lorenza má manko 20 bodů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi v těchto dnech testuje spolu se svým stájovým kolegou Jorgem Lorenzem na Masarykově okruhu v Brně novinky na jejich yamaze, které by především Lorenzovi měly pomoci v boji o titul mistra světa.

Článek

"Celé testování provází ze strany Yamahy nezvykle tvrdý režim a hodně tajností. Během testování neměli diváci ani novináři umožněn přístup do depa ani na obslužnou komunikaci. Vedení týmu nechtělo ani žádnou tiskovou konferenci," řekl tiskový mluvčí automotodromu Jiří Smetana.

"Testy signalizují, že tým Yamaha nevytáhl v Brně motocykly na příští rok. S těmi zřejmě přijede později. Nyní testuje motocykly na druhou polovinu letošní sezony, ve které chtějí zaútočit na titul mistra světa. Záměrem je přiblížit se Hondě, která je na tom zatím výkonnostně o poznání lépe," dodal Smetana.

Rossi spadl hned v první zatáčce

V prvním testovacím dni ve středu dopoledne Rossi hned v první zatáčce spadl. "Nejednalo se však o nic vážného. V dnešním dnu měl pouze jeden z motocyklů technický problém a musel být z trati odvezen do depa," uvedl Smetana.

Testování komplikovalo nezvykle horké počasí. Proto se po oba dny příprava odehrávala brzy dopoledne a potom až vpodvečer, kdy se trochu ochladilo. Přes poledne byl na dráze klid.

"Po polední byla teplota vzduchu 33 stupňů, teplota trati však vystoupala na 60 stupňů Celsia, což už hraničí s velkým rizikem. Předloni na mistrovství světa superbiků byl teplotní rekord trati 56 stupňů, a to už bylo závodění na hraně bezpečnosti," poznamenal Smetana.

O testování Rossiho a Lorenza byl velký divácký zájem. Ve středu se na tribuny okolo trati přišlo podívat několik tisícovek fanoušků, dnes jich bylo o poznání méně. Jezdci většinou odkroužili okolo šesti okruhů, zajeli do depa a po přestávce se opět vrátili na trať.

Osmnáctidílný seriál mistrovství světa silničních motocyklů má za sebou úvodní polovinu. Před Brnem se ještě uskuteční 18. srpna závod v Indianapolisu, Velká cena České republiky je na programu o týden později.

Reklama