Hlavní obsah

Pešek nemá peníze a GP Brna možná nepojede. V Čechách fungují jen sliby, říká mrzutě

Brno

Necelých 48 hodin před úvodním tréninkem na Masarykově okruhu v Brně přišel český závodník v MotoGP Lukáš Pešek se šokujícím zpochybněním své účasti v domácím závodě mistrovství světa. „Bohužel existuje dost velká možnost, že se brněnské GP nezúčastním. Za vším jsou finance," prohlásil nečekaně 27letý jezdec italského týmu Ioda Racing.

Foto: Sport.cz

Český závodník Lukáš Pešek.

Článek

Co se děje?

Podepsal jsem při vstupu do týmu smlouvu, jejíž součástí jsou z mé strany finanční závazky, které nejsou plněny, a je tak možné, že proto nebudu vůbec připuštěn k závodu. A musím říct, že bych to i chápal. Pokud máte někomu zaplatit a neuděláte to, tak je logický, že nepojedete.

Tušil jste, že situace může dojít až do takové krajnosti?

Něco se zaplatilo, ale bohužel pak tam byly nějaké splátky, které se už neuhradily. O tom problému vím už delší čas, protože je už bohužel hodně dlouho po termínu splatnosti. Klidně se mohlo stát, že bych nemusel jet ani půlku z těch dosavadních deseti závodů.

Můžete prozradit, jak je ten dluh velký?

Když ty peníze nejsou, nemá smysl se o tom nějak bavit dál. Je to všechno jen o trpělivosti majitele týmu Giampiera Sacchiho. Mohu jenom jemu děkovat, že už dávno nesedím doma.

Problém s peněžním splněním smlouvy máte podle všeho už delší čas, přitom o finance se vám měl starat manažer Josef Liška. Nedokázal to?

Většinou to takhle manažersky ošetřené bývá, ale pod smlouvou jsem podepsaný já, takže to nemohu začít házet na něj. V Čechách fungují jen sliby, na tom vše ztroskotalo. Bohužel se potvrdilo, co jsem říkal už dříve. Pokud nejste dostatečně bohatý a nemáte svoje peníze, tak jedete vabank.

Teď už majiteli týmu s vámi došla trpělivost?

Dalo se to čekat možná už dřív. Bohužel teď jsem ale dostal nějakou zprávu, že ten konec možná přijde před Brnem. Musím ale ocenit jakou ohleduplnost dosud tým prokázal, už dávno mi mohli říct, že končím. Je vidět, že o mě fakt stáli, protože jinak by si mě takhle dlouho nedrželi. Vždyť mě mohli vyhodit dva dny poté, co nedostali první splátku.

Mrzelo by vás hodně, kdyby to právě před Brnem krachlo?

Já ani nemohu říct, jestli si přeju v Brně jet, protože jsem v takovém stavu, že ani nevím, zda to má nějaký smysl tady jet.

Celý rozhovor s Lukášem Peškem najdete ve čtvrtečním vydání deníku Právo.

Reklama