Hlavní obsah

Dojet na bedně? Kornfeila brzdí před GP Brna problémy s rámem motorky

Brno

Tři roky po sobě se Jakub Kornfeil vždycky vešel při brněnské Velké ceny mezi sedm nejlepších v závodě nejslabší kubatury. Na konto tak získal postupně páté, sedmé a šesté místo. Letos nechce v Moto3 dojet hůř, i když průběžně mu v šampionátu patří až třináctá příčka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jezdci (zleva) Jakub Kornfeil a Karel Hanika před Velkou cenou České republiky silničních motocyklů v Brně.

Článek

Troufnete si letos doma útočit na stupně vítězů?

Bedna by se určitě líbila všem, ale nevím, jestli je to vůbec reálné při potížích, které řeším s rámem motocyklu.

Zkusíte je nějak laicky přiblížit?

Největší problém cítím asi v jeho moc velké pružnosti, takže místo zrychlení se pak snažím hlavně nespadnout a taková situace ovlivnila výsledky hned několika závodů.

Takové potíže tedy ničí vaše závodní ambice?

Mohl jsem být možná úplně jinde, kdybych neměl během sezóny tolik starostí s motocyklem a víc si mohl užívat závodění. Jenže místo abych bojoval jen s tratí a soupeři, mám celou dobu dost starostí s technikou. Neustále ale pracujeme na správném nastavení a chtěl bych věřit, že se to před Brnem konečně pohnulo k lepšímu.

Vnímáte brněnský závod pro sebe jako specifický?

Určitě, ale spíš v tom dobrém. Někteří kluci trpí před domácími fanoušky stresem, ale já naopak cítím z tribun fantastickou podporu, která mě žene dopředu. Těším se na atmosféru, závodí se mně v ní fantasticky, i když brněnskou trať nemám zrovna v oblibě.

Co vám na ni vadí?

Masarykův okruh mě připadá hodně stereotypní. Rovinku střídají většinou stejné pravoúhlé zatáčky a rozhoduje hlavně síla motoru. Teď mám ale jinou motorku než v předchozích letech, s podvozkem Kalex musím určitě volit i jinou stopu a navíc právě na Brno nasadíme úplně nový motor. Snad to bude jinačí závodění.

Nejlepší brněnský výsledek, páté místo z roku 2010 jste vyjel na mokré trati. Přál byste si déšť i pro nedělní závod?

Snad ani ne. Věřím, že při solidním nastavení jsem schopen i na suchu zajet solidní výsledek. Nemohu v Brně jen vzpomínat na minulost. Loni jsem třeba hodně dlouho jezdil druhý, ale v posledním kole mě předjeli čtyři jezdci. Letos bych se rád udržel vpředu co nejdéle, i když takovou techniku jako ti španělští rychlíci Viňales, Rins a Márquez fakt nemám.

Takže, jak byste si přál při letošní Velké ceně jet vy?

Rychle dopředu, kolama na zem a uvidíme, na co to vyjde. Hodně důležitá bude i sobotní kvalifikace, potřeboval bych ji zvládnout tak, abych stál nejhůř ve třetí řadě.

Reklama

Související témata: