Hlavní obsah

Pešek: Kdyby Abraham měl moji psychiku a zátěž, tak nevím, jestli by tady vůbec jel

Brno

Jsem rád, že tady jedu, přiznává Lukáš Pešek na brněnské Velké ceně. Záchranou pro něj bylo přátelství se šéfem stáje Ioda Racing. Giampiero Sacchi ho právě proto pustil na start, přestože finanční závazky jezdce vůči týmu zůstávají neuhrazeny. „Musíte pochopit, že pro mě je Lukáš trochu víc než jen jezdec týmu. Máme skvělé vztahy už z dob společného působení v Derbi. Nikdy jsem mu proto neřekl, že když okamžitě nezaplatí, tak v Brně nepojede,“ prohlásil Sacchi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek v zákulisí Velké ceny ČR v Brně.

Článek

Ulevilo se vám hodně, když šéf týmu prokázal značnou velkorysost a pustil vás na start?

Něco jsme se Sacchim spolu prožili a máme super vztah. Jenom jemu mohu děkovat, že tady startuju. Prokazuje obrovskou trpělivost a jsem moc rád, že se celý tým chová takhle ohleduplně. Už dávno mi mohli říct, že končím.

Reakce Karla Abrahama:
"Když se Lukášovi líbí mě popichovat, tak ať si to dělá. Já teda moc nevím, jakou psychickou zátěž má. Nejdřív říkal, že by v Brně neměl jet, pak jsem slyšel, že se tomu jeho týmový šéf divil. Slyšel jsem přímo od Lukáše, že to nemá jednoduché a chápu, že má určité komplikace, což jezdce psychicky brzdí. Já to ale taky mám nepříjemné, takže se těším na ten český souboj."

Hledáte nějaké řešení vaší obtížné situace?

Bylo příjemné, že jsme se nějak dohodli, ale víc bych to nechtěl teď během závodního víkendu řešit. Jsem rád, že tady jedu a snad to bude platit i za týden v Silverstonu, ale už jsem v minulosti byl v Brně v lepším psychickém rozpoložení.

Tíží vás hodně problémy spojené s financemi, které vám chybějí?

To znají snad všichni, když je něco tíží, tak se z toho za pár dnů nevyspí. To je normální, jsem taky jen člověk. Kdybych se toho uměl nějak rychle zbavit, otevřel bych si poradnu. Pocity bych radši víc neřešil. Mám rád ježdění na motorce a na ní jedu, takže dobrý.

Brno letos poprvé uvidí souboj českých jezdců v královské třídě MotoGP. Věříte, že byste z něj mohl vyjít vítězně?

Když porovnám moje a Abrahamovo zázemí, tak by bylo skutečně příjemné dojet před ním, ale reálné to asi moc není. Ten rozdíl mezi námi dvěma není až tolik v počínání na trati.

Abrahama tady ale viditelně limituje zdraví, není to pro vás šance?

Každý z nás je na tom, jak právě je. Kdyby Abraham měl moji psychiku a zátěž, tak nevím, jestli by tady vůbec jel.

Na co si tedy troufnete v závodě?

Zatím jezdím vzadu, ale kdybychom správně trefili nastavení i gumy, tak bych se mohl dostat o hodně dopředu. Přece jen ale je znát, že jako tým nemáme zkušenosti a trochu na každém okruhu tápeme, pokaždé začínáme od nuly.

Vy ale v Brně jedete už podesáté v kariéře. Liší se letošní rok nějak tím, že startujete v nejprestižnější třídě?

To snad ani ne, ale vždycky před Brnem se najednou objeví kamarádi, kteří se ozývají po dvaceti letech a chtějí lístky. Letos jsem už takové lidi úplně odpojil a mám je pouze pro opravdové známé, které mám vedle sebe celý rok.

Ioda Racing už delší čas hledá specialistu na elektroniku, změnila se nějak situace v Brně?

Je tady s námi nějaký nový inženýr, který ale nikdy nedělal v motorkách, nýbrž v autech. Teď se to tady učí s vidinou, že by nám v budoucnu snad měl prospět. Zatím jen pozoruje, učí se a listuje v počítači, snad přijde i čas, kdy nám poradí a pomůže.

Reklama

Související témata: