Hlavní obsah

České překvapení v kvalifikaci MotoGP, Pešek jel rychleji než Abraham

Brno
Aktualizováno

První díl pozorně sledovaného českého duelu v MotoGP na brněnské Masarykově okruhu přinesl nečekaný výsledek. Lukáš Pešek letos teprve podruhé v kvalifikaci předčil Karla Abrahama, který s bolavým ramenem zajel vůbec nejhorší kvalifikaci v sezóně.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Lukáš Pešek a Karel Abraham při kvalifikaci na Velkou cenu České republiky.

Článek

Do finálové části bojů o místa na startovním roštu, které absolvuje dvanáct nejlepších závodníků MotoGP, se čeští závodníci neprobojovali, ale spokojenější z nich mohl být rozhodně Lukáš Pešek, jemuž čas 2:00,522 zajistil 20. kvalifikační výsledek a start ze sedmé řady do nedělního závodu.

"Dojmy z kvalifikace mám docela pozitivní, tři kola byly hodně dobrý. Přiblížil jsem se hranici dvou minut na kolo, nejlépe se cítím na rovince," líčil Pešek.

Lepší byl jen v Kataru

Lepší pozici měl v letošním šampionátu pouze na úvod v Kataru, kde obsadil v kvalifikaci patnácté místo a taky skončil před Karlem Abrahamem. Ten doma v Brně zajel své nejrychlejší kolo těsně před vypršením čtvrthodinového limitu, ale byl o 270 tisícin vteřiny pomalejší než jeho krajan, což mu nakonec stačilo až na 23. místo. Do závodu tak odstartuje až z osmé řady, to se mu letos ještě nestalo.

"Že jsem ve výsledcích před Abrahamem, jsem zjistil až po příjezdu do boxů a dost jsem se divil. Myslel jsem si, že pojede mnohem rychleji," přiznal Pešek. "Nemyslím ale, že by mě mělo nějak povzbudit, že jsem nechal za sebou právě Abaju. Na startu za mnou bude pět lidí a čím míň se jich přede mne v závodě dostane, tím budu radši. Ale jsem realista a nevím, co mohu od motorky čekat někdy od patnáctého kola," neskrýval obavy.

Lepší z české dvojice měl i pocit, že mu trochu pomohla dobrá znalost tratě: "Jinde než v Brně bych zase asi dojel poslední. Přece jen tady okruh znám, takže jsem to nějak správně trefil."

Abraham se na souboj s Peškem těší

Mnohem smutnější byl pochopitelně po kvalifikaci Karel Abraham. "Doufal jsem, že se zvyšujícími dávkami anestetik a jak chodím pravidelně na rehabilitace, tak se ruka bude zlepšovat, jenže bohužel naopak, rameno bolí čím dál víc. Konec kvalifikace byl pro mě fakt nepříjemný," postěžoval si Abraham a uvedl, že by rozhodně byl rychlejší, kdyby neměl takový problém. „Neumím říct o kolik, ale nepochybuju, že bych měl lepší čas, kdyby mně tělo umožnilo jet naplno."

Nebýt před vlastním publikem, k nedělnímu závodu by kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům zřejmě vůbec nenastoupil. "Kdyby to nebylo Brno, vážně bych váhal, jestli má cenu riskovat. Domácí Velkou cenu jet chci, i když svou situaci zhorším. Je tady spousta českých fanoušků a bylo by divný, kdyby mě neviděl ani jedno kolo na trati," uvažoval Abraham a nevyhnul se úvahám o tom, že je zatím slabší z české dvojice v MotoGP.

"Nakonec tedy bude ten slibovaný český souboj, taky proto chci nastoupit, aby si lidi užili mě i Lukáše. Stojí v řadě hned přede mnou. Možná nepojedeme o přední příčky, ale budeme bojovat proti sobě na trati. Třeba ale odstartujeme a jeden z nás pojede o dvě vteřiny hůř než druhý a moc se neuvidíme, ale i pod dojmem kvalifikace spíš počítám, že se v závodě potkáme a těším se na to," lákal fanoušky Abraham.

Naprostou senzací skončila i celá kvalifikace. Pole position si zajistil Brit Cale Crutchlow, s ním se pak nečekaně do první řady dostali Španěl Alvaro Bautista se svým krajanem a lídrem mistrovství Markem Márquezem.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky
MotoGP:
1. Crutchlow (Brit., Yamaha) 1:55,527
2. Bautista (Šp., Honda) +0,227
3. M. Márquez (Šp., Honda) +0,336
4. Pedrosa (Šp., Honda) +0,341
5. Lorenzo (Šp., Yamaha) +0,422
...
20. Pešek (ČR, Ioda-Suter) +2,388
23. Abraham (ČR, FTR) +2,658

Reklama

Související témata: