Hlavní obsah

Po Hanikově triumfu zněla v Brně česká hymna. Nezvykle v celé délce

Brno

Na Masarykově okruhu zněla v sobotu po sedmnácté hodině česká hymna na počest vítězství Karla Haniky v závodě Red Bull Rookies Cupu. A celá, nikoli jen útržek, jak je při motocyklových závodech zvykem. Brněnští pořadatelé si prosadili výjimku právě v očekávání triumfu domácího jezdce, obstarali si k tomu i rozhlasovou symfonickou nahrávku skladby Kde domov můj.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český jezdec Karel Hanika.

Článek

Na sedmnáctiletém jezdci bylo vidět, jak si tu chvíli užil. „Všichni ode mne vítězství očekávali, byl jsem proto asi i trochu pod tlakem a nervóznější než obvykle. Dopadlo to ale dobře a všichni diváci si mohli se mnou zazpívat celou hymnu. To na tom bylo nejhezčí," řekl Hanika, jenž si zopakoval loňské brněnské vítězství.

„Stejně jako před rokem to pro mne bylo zase hodně emotivní. Prvním gratulantem byl taťka a po něm sestra, pak i všichni, kteří mě celý rok podporují. Někde v hledišti jsem měl i kamarády ze školy," doplnil Hanika, jenž vyhrál v seriálu, který je vypsán pro talenty jako rámcový podnik při MS, letos už popáté. „Už si doma dělám novou poličku na trofeje, rád se na ně v pokoji dívám."

V Brně sice startoval z pole position, ale snadnou cestu k prvenství neměl. „Byl to pro mne docela hektický závod, nepovedl se mi úplně start, tak jsem doháněl kluky vpředu. Trochu jsem se pral s nastavením motorky. V závěru už jsem si byl ale hodně jistý, že se dostanu úplně dopředu a nakonec se mi Itala Paglianiho povedlo někde v prostoru tribuny C předjet a na horizontu zavřít, aby mi to nevrátil."

Může se stát hodně věcí

Žádnou bouřlivou oslavu i vzhledem ke svému věku nechystal. „Rozhodně nevyrazím pařit, už příští týden mě čekají hned dva závody v Silverstonu a musím zůstat absolutně koncentrovaný," mínil Hanika, jenž s převahou 51 bodů kraluje seriálu, který má být pro mladé jezdce vstupní branou do mistrovství světa. „Hodně si teď věřím, že už bych to neměl pustit, ale ještě nepředbíhejme. Může se pořád stát hodně věcí."

Když v roce 2009 ovládl takto Red Bull Cup Jakub Kornfeil, pomohl mu titul na cestě do šampionátu silničních motocyklů. „Všichni mně říkají, že musím nejen vyhrávat, ale být i výrazná osobnost, aby o mě v mistrovství světa stáli. Tak snad se mi to daří." Hanika připouští, že už měl kontakt s lidmi kolem týmů z Moto3, ať už šlo o manažery nebo inženýry. „Snad se mnou mají něco v plánu, zatím to nechávám otevřené, ale je jasné, že bych si přál udělat ten krok dál."

Reklama

Související témata: