Hlavní obsah

Souboj českých jezdců se může vyostřit. Peškovi se asi líbí mě popichovat, tvrdí Abraham

Martin KézrPrávo

Billboardy slibují v Brně při Velké ceně historický český souboj v MotoGP a pro diváky může být skutečně tahákem. Jeho aktéři Karel Abraham a Lukáš Pešek se navenek tváří, že se jich to ani netýká, ale pod povrchem rivalita vře a oba budou závod hodnotit i podle toho, kdo z nich skončí lépe.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Lukáš Pešek a Karel Abraham při kvalifikaci na Velkou cenu České republiky.

Článek
Fotogalerie

Kvalifikace vyšla lépe Peškovi, takže ve 13 hodin bude stát na startovním roštu dvacátý a Abraham (23. v kvalifikaci) obsadí řadu za ním a bude mu koukat přesně na záda. „Že byl Abaja v kvalifikaci až za mnou, to jsem se skutečně divil. Myslel jsem si, že pojede daleko rychleji," neodpustí si Pešek popíchnutí.

„Souboj mezi námi z toho bude, i proto chci přes silnou bolest naraženého ramena nastoupit, aby si lidi užili mě i Lukáše. Jezdili jsme tady podobné časy a není ode mne daleko, takže se rozhodně budu snažit přes něj dostat," přizná nakonec Abraham, který je ale přesvědčen, že by byl rychlejší, kdyby neměl velký zdravotní problém. „Doufal jsem, že se zvýšenými dávkami anestetik a jak chodím pravidelně na rehabilitace, se ruka bude zlepšovat, jenže bohužel naopak, od Indianapolis naražené rameno bolí čím dál víc."

Pešek se snažil zachovat si nadhled

Pešek, pro nějž je letošním maximem 16. místo a na body zatím marně čeká, se naoko snaží zachovat nadhled. „Nejsem tady kvůli Karlovi, po kvalifikaci mám pět lidí za sebou. Čím míň mě jich dokáže v závodě předjet, tím lépe." Jenže byl to právě on, kdo prohlásil, že kdyby Abraham byl v jeho psychickém rozpoložení, nejspíš by v Brně vůbec nejel.

„Když se mu líbí mě popichovat, tak ať to dělá. Nevím přesně, jakou psychickou zátěž má. Nejdřív tvrdil, že by v Brně neměl jet, pak jsem četl, jak jeho týmový šéf říkal, že mu nikdy nehrozil tím, že by tady neměl startovat. Nemá to jednoduché, má určitě komplikace, což jezdce psychicky brzdí. Já to mám ale taky, vzhledem ke zdraví, nepříjemné a uvidíme, jaký souboj to mezi námi bude," vykládá Abraham, který musel kvůli zdraví už tři závody vynechat a dosud posbíral jen pět bodů.

Pokud by se nejelo v Brně, Abraham by asi neriskoval

Na rovinu pak Abraham přizná, že kdyby to nebylo Brno, vážně by váhal, jestli má cenu riskovat a vůbec startovat. „Domácí Velkou cenu jet chci, i když svůj zdravotní zhorším," vypráví brněnský jezdec, jenž přemýšlel o tom, že odjede ranní warm-up úplně bez prášků a nechá si dát utišující injekci až na závod, aby měla co nejlepší účinek. „Rád bych se v závodě dostal někam dopředu. Uvidíme, co si najedu hned ze začátku a jak dlouho mi bude ruka fungovat. Ke konci možná budu mít problémy udržet motorku v pohotovosti a jet naplno," přiznává Abraham

Závodní plán českých rivalů se až tolik neliší. „Momentálně je mým cílem nastoupit, odjet toho co nejvíc a snad i dokončit. Vidět tu šachovnicovou vlajku a pořádně si zazávodit," říká Abraham. „Budu chtít udělat dobrý start. Pokud bych byl schopen akceptovat tempo těch přede mnou, bylo by to super. Ale nemyslím si, že to bude tak jednoduché, ale jsem realista a vím, jak to je, takže si od toho nic neslibuju," říká Pešek.

Abraham předpokládá, že se na trati potkají

Oba se shodnou, že by si na závod nepřáli déšť. „S mým ramenem by to na mokru bylo ještě těžší," říká Abraham. „Jestli jsem takhle nulovej, tak za deště jsem double nulovej," usměje se Pešek.

Nakonec ale i starší z českých jezdců připouští, že by se mu líbilo vyjít z duelu krajanů vítězné. „Když porovnám moje a Abrahamovo zázemí, tak by bylo skutečně hodně příjemné dojet před ním, ale netuším, jestli je to vůbec reálné," tvrdí Pešek. „Třeba odstartujeme a jeden z nás pojede o dvě vteřiny hůř než druhý a moc se neuvidíme. Ale spíš počítám, že se v závodě potkáme a těším se na to," reaguje docela smířeně Abraham.

Reklama

Související témata: