Hlavní obsah

VIDEO: Plochodrážní sezóna vrcholí, hvězdám praskají kosti. Bitvu chystají i na Markétě

Praha

Plochodrážní sezóna vrcholí, jde o tituly, nechybějí drsné karamboly, mnohá esa jsou polámaná. Zranění ovlivňují i startovní listinu pondělního Tomíčkova memoriálu, který ozdobí druhou polovinu sezóny na pražské Markétě.

Karambol při ploché dráze.

 
Článek

Přímo pod kola soupeřova motocyklu spadla ruská plochodrážní hvězda Emil Sajfutdinov. Kolize v Toruni při závodě play off polské ligy s Čenstochovou vypadala šíleně. „Zlomená ruka," zazněl nakonec z kruhů kolem čenstochovského klubu ještě vcelku přívětivý výsledek karambolu ruské plochodrážní rakety. Pro Sajfutdinova to znamená zřejmě předčasný konec sezóny a odstoupení z boje o titul v Grand Prix.

Sajfutdinov, který je dobře známý i u nás ze závodů GP v české metropoli, šel v barvách hostů do souboje u mantinelu, ale vedle domácího Adriana Miedzinského na něj nezbylo mnoho místa, a tak upadl. Za ním jedoucí Kamil Brzozowski se nestihl vyhnout, přesto zázrakem nezasáhl soupeře naplno. Stačilo to ale na zlomeninu ruky a další šrámy. Domácí i kvůli nucené absenci hvězdného Rusa ze sestavy hostů ve zbytku závodu vyhráli 49:41.

Zranění ruky utrpěl i Australan Kozza Smith z Berwicku v jedné z anglických soutěží na oválu v Newcastlu a přišel tak o start na pražské Markétě při pondělním 45. Tomíčkově memoriálu.

Předvedou se i slavná jména minulosti

Tradiční klání nabídne pohled na smečku u nás neokoukaných dravců. I historická technika z doby jezdce, na jehož počest se memoriál jezdí, by v pondělí večer měla zaburácet na pražském stadiónu.

„Při kulatém ročníku se fandům ukážou Jiří Štancl či Antonín Kasper starší," připomíná slavná jména Pavel Ondrašík, sportovní ředitel podniku. Účast přislíbil i divokými kousky proslulý Roman Matoušek.  Ale o body a trofeje budou bojovat jiní. „Osm účastníků klidně může vyhrát," libuje si ředitel nad vyrovnanou sestavou, v níž nechybějí jezdci, kteří zůstali jen těsně před branami příštího ročníku prestižní série Grand Prix a plošináři zářící v zahraničních ligách  – Švéd Nermark, Australané Doyle a Woodward, Brit King, Fin Lahti a další. „Není tam eso, které by vyčnívalo. Ani obhájce prvenství Polák Okoniewski nemá takovou sezónu jako loni, může vyhrát kdokoli," míní Tomáš Topinka, manažer pořádajícího klubu.

V sestavě aktérů nechybějí ani domácí zástupci – Josef Franc, Václav Milík, Zdeněk Holub či Matěj Kůs, kterého v této sezóně na Markétě také potkal hrozivý pád. Ten ho stál účast při Světovém poháru týmů v Praze. Na domácím stadiónu si teď může vylepšit náladu.

Začátek Tomíčkova memoriálu je v sobotu v 19 hodin. „Letos mimořádně bohatou sezónu mezinárodních závodů uzavřeme ohňostrojem, ale v říjnu ještě jedeme finále domácí extraligy," dodává Ondrašík.

Reklama

Související témata: