Hlavní obsah

Rád bych se rychle vklínil do světové desítky, říká motocyklový jezdec Hanika

Brno

Triumf v seriálu talentů Red Bull Rookies Cup i titul evropského šampióna otevřel 17letému motocyklovému jezdci Karlu Hanikovi cestu do mistrovství světa třídy Moto3, kde bude hájit barvy továrního týmu KTM.

Foto: AMK Brno circuit JUNIOR team

Motocyklový jezdec Karel Hanika.

Článek

Nestraší vás, že novým šéfem týmu bude svérázný Fin Aki Ajo?

Rozhodně ne. Aki sice bývá k podřízeným mnohdy dost tvrdý, ale on dobře ví, proč to dělá. Jeho tým jen v poslední době vyprodukoval tři mistry světa a Ajo má zkušenosti s tím, jak s jednotlivými jezdci pracovat. Myslím, že pod ním můžu být hodně úspěšný.

Loni jste v deseti ze třinácti závodů vystoupil na stupně vítězů. Připravujete se na to, že v mnohem silnější konkurenci nemusíte být až tak úspěšný?

Pochopitelně. Do nové sezóny budu vstupovat s mnohem skromnějšími cíli. Mám za sebou nesmírně vydařený rok, což v mnohých možná vyvolává velká očekávání, ale je třeba si uvědomit, že teď budu jezdit s nejlepšími světovými jezdci. Všichni, co se dostanou do šampionátu, musejí hodně umět. Udělám ovšem maximum, abych se mezi nimi prosadil.

Jaké tedy budou v prvním roce v mistrovství světa vaše ambice?

Zpočátku budu asi rád, když se mi povede rychle vklínit mezi desítku nejlepších. Postupně se ovšem budu chtít vměstnat mezi prvních pět borců a časem se třeba vrátím i na stupně vítězů.

Jak moc pro vás budou prestižní souboje s krajanem Kornfeilem?

Tohle moc neřeším. Určitě pro mě nebude prioritou, jestli dojedu před Kubou, anebo za ním. Důležité bude, abych byl co nejblíž prvním jezdcům. A pro české fanoušky by bylo ideální, kdybychom se oba pohybovali v popředí a jednou třeba společně vystoupili na bednu. Určitě uvítám, když mi Jakub trochu poreferuje, jak to ve světovém šampionátu chodí.

Kdy budete poprvé testovat novou motorku?

Na KTM jsem se už nedávno v Jerezu svezl. V novém roce mě čekají premiérové testy od 10. února ve Valencii, kde jsem ještě nikdy nejel.

Do té doby budete nabírat fyzičku?

Ano. Začal jsem už ve Španělsku pod vedením kondičního kouče, s nímž se v minulosti připravoval pozdější mistr světa superbiků Checa.

Proč jste začal v poslední době spolupracovat i s fyzioterapeutkou?

Je mi nápomocná v tom, abych dokázal dodržet vhodný stravovací režim a držel si správnou váhu. Pomáhá mi to k lepší kondici. Možná bych měl aspoň dvě kila zhubnout. Ale vánočního cukroví jsem se nevzdal.

Jak se vám daří skloubit závodění se studiem na brněnském gymnáziu?

Není to jednoduché, ale strašně nerad bych chodil na střední školu déle než čtyři roky. Teď jsem ve třetím ročníku. Mám povolený individuální učební plán, po nějakém čase si chodím vždycky dopsat veškeré testy. Jsem vděčný vedení školy, že mi vychází maximálně vstříc.

Reklama

Související témata: