Hlavní obsah

Plochodrážník Dryml hledá ztracené sebevědomí

PRAHA

Jinou sezónu než ty předešlé zažívá Lukáš Dryml. Lesk závodů Grand prix si coby přímý aktér letos nedopřeje, ač v minulých letech v kláních prestižního seriálu dokázal vystoupat až na stupně vítězů.

Foto: www.unia.leszno.org

Lukáš Dryml

Článek

"Teď mi Grand prix tolik nechybí, ale loni jsem byl hodně zklamaný a možná to přijde zas. Musím se soustředit na menší závody a vypracovat si znovu sebevědomí," říká. Čeká ho hlavně boj o body v ligových soutěžích, všední náplň života plochodrážníků.

Minulá sezóna v seriálu mu nevyšla. Ze sestavy nejlepších vypadl. Těžká zranění z minulých let zřejmě hrála roli. Tvrdí, že ani technika mu nesloužila tak, jak by si přál. "Osmnáct motorů nám za rok odešlo," připomíná bývalý tovární jezdec Jawy. Teď už jezdí na konkurenční GM. "Je to zase velké hledání a zkoumání, jak nové motory připravit," říká mladší a zatím úspěšnější z bratrské dvojice.

Stal se juniorským mistrem světa. V Grand prix to také dotáhl dál než starší Aleš. Měl být hvězdou, která zkusí dosáhnout třeba i na titul mistra světa. Plány i po nezdarech nemění. "Teď jsem od výšin daleko, ale zkusím se vrátit. Táta byl v devětaosmdesátém na dlouhé dráze v Mariánských Lázních kousek od prvenství, rád bych ho překonal," staví si dál odvážně cíle krátce před svými čtyřiadvacátými narozeninami.

Cesta se rozdělila

Po letech společného brázdění britských ostrovů, kde mají  poblíž Oxfordu přechodné hlavní působiště, se cesty obou bratrů v tamní ligové soutěži rozdělily. Aleš zůstal v Peterboroughu, Lukáš se vrátil do Oxfordu, kde kdysi zažil úspěšné tažení až za titulem. "Byla to dohoda promotérů," podotýká Lukáš s tím, že chtěl na rozdíl od bratra do jiného klubu.

"Ale když se nám závody nekříží, jezdíme spolu a radíme si. Není tolik důležité, jestli jsme v jednom klubu. Někdy je lepší, že jsme zvlášť, ale co se týče zázemí a techniky, je to zase horší, síly se tříští," líčí.

O rok starší Aleš začal sezónu lépe. Bodový průměr ho řadí do elitní desítky soutěže. Lukáš se krčí na spodních příčkách. "Nedaří se mi, jak bych chtěl. Neodjeli jsme toho moc na domácí dráze, kterou dobře znám, je to zatím hledání."

Přišla další komplikace. Se zraněním hvězdy celku, Američana Hamilla, Oxfordští přestavěli tým a pustili Drymla k vodě. Dočkal se vyhazovu. Byť prý jen dočasného na šest neděl, po které se Hamill bude dávat dohromady. Zůstávají mu jen závody v Německu, Švédsku a Česku.

Kotník pořád bolí

Ví přitom, jaké to je být hvězdou a stanout na stupních vítězů v nejprestižnějších závodech. V jednu chvíli dokonce společně se slavným Švédem Rickardssonem vedl pořadí GP. Přišla ale zranění a vše bylo rázem pryč.

V Kršku v létě roku 2003 upadl tak hrozivě, že se nad tím vyděsil celý plochodrážní svět. Po těžkém otřesu mozku byl ale rychle zpět. V Poolu, na dráze, kterou miloval a na níž mu vše vycházelo, si však zranil kotník. "Ještě teď po zátěži bolí. Na atletiku už to nebude," vrací se k možná osudové zlomenině pardubický patriot.

Chtěl zažít i atmosféru tažení východočeských hokejistů za extraligovým prvenstvím, zvláště, když za Pardubice kdysi sám hrál. Jeho spolubojovníkem tehdy byl jeden ze současných mistrů Aleš Hemský. "Už si to ale moc nevybavuju. Základní část ligy jsem moc nesledoval, nebyl čas, ale play-off už jo. Poslední finále alespoň prostřednictvím esemsek od přítelkyně," připomíná.

Doma teď zažije start české sezóny. Ve středu v Praze pojede první díl extraligy. "Chceme zase titul," rozprostírá pardubické plány na obhajobu loňského prvenství v týmové soutěži, na niž zbrojí i soupeři. Olymp vyrazí tradičně se zkušeným Brhelem, Slánští s polským aktérem GP Chrzanowským.

Ale i do evropských a světových soutěží jednotlivců se hodlá prosadit mladší z Drymlů. "Aby byla lepší pozice pro žádost o divokou kartu na další ročníky Grand prix, chci zase mezi nejlepší," uzavírá.

Reklama