Hlavní obsah

Je to odměna za dlouholetou dřinu, řekl Pabiška v cíli Dakaru

Valparaíso

Motocyklový závodník David Pabiška si při osmém startu na Rallye Dakar připsal nejlepší výsledek v kariéře. Osmatřicetiletý jezdec z Liberce obsadil v konečném hodnocení 18. místo a poprvé se tak prosadil do elitní dvacítky. V rozhovoru pro Radiožurnál krátce pro projetí cílovou rampou přiznal, že stále nemůže uvěřit, že se mu podařilo dosáhnout takového výsledku.

Foto: Sport.cz

David Pabiška na trati Rallye Dakar - archivní foto.

Článek

„Je to pro mě neskutečné zadostiučinění za dlouholetou dřinu. Na osmý pokus se mi podařilo udělat velký úspěch a myslím, že mě to nastartovalo k další činnosti," řekl Pabiška, který před letošním rokem opustil velký tým a startoval ve dvojici se Slovákem Štefanem Svitkem pod hlavičkou SP Moto týmu.

V příštím roce by ale Pabiška rád tým rozšířil o dalšího motorkáře. „Chtěl bych přivítat nějakého nového kluka, kterému bych začal předávat zkušenosti. Zatím chci ještě sám zůstat za řidítky, ale maximálně za tři nebo čtyři roky bude potřeba vychovávat mladý," přiznal Pabiška, jehož dosavadním maximem bylo 26. místo z roku 2010.

Pabiška před letošním ročníkem slavné rallye vyměnil yamahu za KTM a změna motocyklu se mu vyplatila. „Neměl jsem absolutně žádný, ani minimální problém, ba naopak jsem jí ubližoval jenom já a ta holka si nechala hodně líbit. Jsem nadmíru spokojený," řekl. Přesto už jej napadlo, jak stroj vylepšit. „Člověk s chutí dostává nové nápady. Stroj je to ale opravdu skvělý, nikdy jsem takový neměl," konstatoval.

Bývalý endurový reprezentant v průběhu Dakaru podával vyrovnané výkony a většinou se v etapách umísťoval v třetí desítce výsledkové listiny. Vážnější pád měl jen ve čtvrtek. „Měl jsem dost velký pád v dunách," řekl Pabiška.

Už krátce po projetí cílem začal přemýšlet o dalším startu na slavné soutěži a o tom, jak opět vylepšit své maximum. „Teď mám v sobě nalitý optimismus. Já jsem ho tedy měl vždycky, i když jsem dojel 65., třicátý nebo šestadvacátý. Je to můj životní sen, který žiju a sním si ho dál. Chtěl bych se tu zase ukázat," dodal Pabiška.

Reklama

Související témata: