Hlavní obsah

Na play stationu jsem už v Kataru vyhrál, směje se motocyklista Hanika

Brno

Před blížícím se víkendem je rozechvělý a plný očekávání. Zanedlouho osmnáctiletého Karla Haniku, mistra Evropy a vítěze juniorského Red Bull Rookies Cupu, čeká v Kataru premiéra v MS silničních motocyklů ve třídě Moto3, v níž bude v nadcházející sezóně nováčkem. „Jsem trochu nervózní, protože vím, že spousta lidí toho ode mě po předchozích úspěších dost očekává. Udělám maximum, abych je nezklamal. Poslední testy v Jerezu se mi povedly, docela mi pozvedly sebevědomí. Kéž bych v Kataru dojel v elitní desítce. To bych byl pro začátek rozhodně spokojený,“ přeje si.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Motocyklový závodník Karel Hanika.

Článek

Hanika je nadšený z motocyklu KTM, na němž vyrazí dobývat body do světového šampionátu. „Oproti motorkám, na nichž jsem jezdil v minulosti, je to obrovský rozdíl. Je mnohem rychlejší, ale má odlišný podvozek a jinak se na ní také sedí. Už jsem si však zvykl, i díky skvělému týmu mechaniků nemám zatím téměř žádný problém," cení si.

Na okruhu Losail Circuit, jenž bude dějištěm Velké ceny Kataru, pojede poprvé v kariéře. „Bude to samozřejmě trochu hendikep, avšak já se nové tratě docela rychle učím. Dva tréninky by mi měly stačit k tomu, abych v nedělním závodě netápal. A okruh mám samozřejmě mnohokrát projetý na počítači. Na play stationu na něm většinou vyhrávám," směje se Hanika.

V Kataru se závodí večer při umělém osvětlení, ale ani to mu hrůzu nenahání. „Debatoval jsem o tom se zkušenějšími jezdci. Reflektorům se podle nich dá docela rychle přivyknout," vyslechl si.

V Brně jezdí šalinou

Vzorem je Hanikovi zkušenější týmový parťák Australan Jack Miller. „Je to neskutečný profík. On je pro mě měřítko. Když mu budu v mistrovství světa jezdit v patách, nebudu na tom rozhodně špatně," je si jistý.

Zatímco ve světovém šampionátu chce držet krok s nejlepšími borci, v běžném silničním provozu se projet nemůže. Řidičský průkaz dosud nevlastní. „Jsem na to trochu líný. Doma v Brně jezdím po městě šalinou a někam dál mě vždycky odveze nějaký kamarád. Ale dal jsem si předsevzetí, že si letos řidičák rozhodně udělám," tvrdí Hanika.

Reklama

Související témata: