Hlavní obsah

Semifinále Poháru UEFA má příchuť portského

PRAHA

Portugalské Porto je už skoro tři týdny na nohou: po losu semifinále Poháru UEFA živí tamní fotbaloví fanoušci naději, že ve finále soutěže dojde na derby městských rivalů. K tomu ale potřebuje Boavista vyřadit Celtic Glasgow a FC Porto se musí vypořádat s Laziem Řím.

Foto: ČTK/EPA

Porto se těší na městské derby ve finále Poháru UEFA. Vyjde to?

Článek

Jejich vzájemný souboj o trofej pro vítěze by byl o to lákavější, že dějištěm finálového zápasu bude v květnu Sevilla, do níž je to z Porta kousek. Zvlášť Boavista ale bude mít ve čtvrtek pořádně těžký vstup do semifinále, neboť začíná v Glasgowě. Skotský mistr doma neprohrál v evropských pohárech už 10 zápasů a s prázdnou ze Celtic Parku v posledních letech odjížděly i Juventus nebo Valencie. Boavistě se navíc v lize nedaří, v tabulce je až desátá a propast mezi ní a vedoucím Portem se rozevřela už na hrozivých 40 bodů.

Kouč Celtiku Martin O'Neill se tím ale nenechal ukolébat. "Jejich výsledky v lize by mě nezajímaly, ani kdyby byli první. Spíš mám na paměti, že loni došli do osmifinále Ligy mistrů," prohlásil. Celtic prožívá renesanci, naposledy se do semifinále evropských pohárů probojoval v roce 1974.

Zvyklí na stín

Nyní se znovu dere do evropské špičky a všichni chtějí být u toho. Francouzský záložník Agathe překoná bolest třísel a v sestavě by neměl chybět ani belgický obránce Valgaeren, u nějž rentgen neprokázal vážnější poškození kolena.

Boavista si zvykla žít ve stínu slavnějších portugalských klubů Sportingu a Benfiky Lisabon i FC Porto, ale teď je může přeskočit. "Kdokoli, kdo se dostane navzdory všem předpovědím tak daleko, musí mít velké sebevědomí. Mám skvělý tým," prohlásil trenér Jaime Pacheco. Svůj celek složil rovnovážně z Portugalců a z Jihoameričanů, což v konečném efektu znamená, že s míčem na kopačkách jsou jeho svěřenci nebezpeční jako lev, který utekl z klece.

Někteří míčoví ekvilibristé jsou pro čtvrteční zápas nepoužitelní. Bolívijský mistr přímých kopů Erwin Sánchez, venezuelský záložník Pedro Santos a brazilský zadák Paulo Turra, ti všichni jsou zraněni.

Čtvrteční program
20:05, Celtic Glasgow - Boavista Porto
22:00, FC Porto - Lazio Řím

Couto proti bývalým spoluhráčům

FC Porto už má domácí titul prakticky v kapse, proto se může soustředit na finiš Poháru UEFA. V něm jej ale čeká dosud nejtěžší soupeř v sezóně - Lazio Řím. Jeho obraně šéfuje bývalý hráč Porta Fernando Couto, který dobře ví, co jej a jeho spoluhráče čeká. "Po Laziu je to nejsilnější tým, který v soutěži zůstal. Je to předčasné finále," domníval se.

V Portu se narodil a kroky svého bývalého týmu nepřestal sledovat ani v Itálii. "Mám tam spoustu přátel, dívám se na jeho zápasy v televizi," prozradil Couto. Před losem sice žertoval, že zůstane na lavičce, pokud Lazio dostane FC Porto, ale zřejmě si to nakonec rozmyslel.

Ve čtvrtek na něm bude ležet tíha zodpovědnosti ještě více než jindy. Jeho partner ze středu obrany Nizozemec Stam si totiž v kvalifikaci v Moldavsku natáhl stehenní sval a měsíc si nekopne. Na jeho místo přijde mnohem více ofenzivně laděný Srb Mihajlovič. Nejistý je start jeho krajana Stankoviče, jehož bolí koleno.

Porto spoléhá na ofenzívu

Porto je silné především ve hře dopředu, o čemž se v osmifinále dokonale přesvědčil Denizlispor, který inkasoval půltucet branek. Hráči Porta pokořili v barvách národního týmu nedávném přátelském zápase i mistry světa z Brazílie. Záložník Paulo Fereira nahrál na první gól a Deco, rodilý Brazilec s čerstvým portugalským pasem, z přímého kopu zápas rozhodl. Pro fanoušky Porta je Deco nástupcem krajana Jardela, i když je to záložník a nestřílí tolik branek jako on.

Reklama