Hlavní obsah

Ve Finsku šlo o přežití. Teď se jezdci můžou předvést, věří pořadatelé pražské Grand Prix

Praha

Po roce se zase blíží plochodrážní show nejvyšší kategorie. Pražský ovál na Markétě opět přivítá závod Grand Prix. Už poosmnácté. A kromě toho je dlouho chybějící český výrazný výsledek možná právě letos na dosah. Do boje 31. května půjde i Václav Milík, čerstvě jednadvacetiletý jezdec, kterého čeká premiéra s divokou kartou od organizátorů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Britský závodník Tai Woffinden vyhrál loňský závod Grand Prix na Markétě.

Článek

„Je to momentálně nejlepší český jezdec, panuje na něm i fanouškovská shoda," připomíná ředitel závodu Pavel Ondrašík, že o výběru mladého dravce nebylo mnoho diskusí.

Žádné jiné město na světě nebylo častěji dějištěm nejprestižnějších plochodrážních bitev než Praha. Ještě vylepšuje svůj rekord, chystá osmnáctý závod, mezi pořadateli nemá konkurenci. A první zatáčka s výhledem na Hrad a další pražské skvosty je ke všemu vskutku jedinečným místem světa ploché dráhy.

Nabídne i pohled na český úspěch? Jisté je, že Milík je trumfem nejen pro tento závod, ale i do budoucna. „Čekáme, že ho čeští příznivci patřičně podpoří," přeje si Ondrašík s tím, že vedle letošního tradičního nájezdu polských fanoušků se čeká velký zájem od dalších sousedů, protože skvěle v seriálu jede nováček Smolinski z Německa. „Z Bavorska byl větší zájem už před startem seriálu, po Němcově výhře na Novém Zélandu to šlo ještě nahoru," říká Ondrašík.

Jsou zatím odjety tři závody, vzešli z nich tři premiéroví vítězové - po Smolinském i Polák Kasprzak a Slovinec Žagar. „Je to neskutečně vyrovnané. Praha už by ale měla ukázat více," připomíná ředitel, že v českém závodě nezřídka vítězí pozdější šampión. „Je to o tom, že stabilní dráha už naznačí skutečnou výkonnost jezdců, kupříkladu v Tampere šlo jezdcům spíše hlavně o to přežít, protože dráha byla děravá," vrací se  Ondrašík k minulé zastávce GP ve Finsku.

„Ale třeba je tenhle seriál opravdu specifický, a když máme v prvních třech závodech tři premiérové vítěze, tak u nás vyhraje Vašek Milík," přemítá Ondrašík před startem pražského závodu, do kterého v posledních dvou letech jako divoká karta naskočil Josef Franc. Předloni prošel do semifinále, skončil sedmý, loni byl šestnáctý, jen o příčku výš skončil při zranění dalších jezdců zaskakující Aleš Dryml.

GP v Praze se jede 31. května v 19 hodin
Seriál vede Polák Kasprzak (35 b.) před Dánem Pedersenem (34) a Američanem Hancockem (34).
Kam se Václav Milík dostane 31. května v pražském závodě GP?
Překoná Kasperovo české maximum (5. místo) a bude ve finále
34,1 %
Skončí v semifinále (na 5.-8. místě)
17,9 %
Neprojde mezi osm nejlepších
48 %
Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

Reklama

Související témata: