Hlavní obsah

Vítězí nová jména. Třeba uspěje i Milík, sní o české senzaci pořadatelé pražské Grand Prix

Praha

Greg Hancock, Nicki Pedersen? Nikdo takový. V tomto ročníku plochodrážní Grand Prix nevítězí protřelí matadoři, ale výhradně jezdci, kteří ještě na nejvyšším stupni v závodě seriálu nikdy nestáli. Po Němci Martinu Smolinském, který zářil na Novém Zélandu, vyhrál v dalším dílu v Bydhošti lídr seriálu Polák Krzysztof Kasprzak, kterého pak přibrzdilo zranění. Slovinec Matej Žagar pak ovládl závod v Tampere. Bude nástup nových jmen pokračovat i v sobotu večer v Praze na Markétě?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Milík (vpravo) v Praze na Markétě při loňském Světovém poháru týmů s Lukášem Drymlem (zleva), Alešem Drymlem a Josefem Francem.

Článek

„To by mohl vyhrát i náš Václav Milík" sní ředitel závodu Pavel Ondrašík o úspěchu organizátory nasazené domácí divoké karty. Byla by to senzace. Ale pardubickému juniorovi nechybí sebevědomí. „Chce to, aby jel tak jak v této sezóně jezdí," nabádá svého nástupce Tomáš Topinka, bývalý český jezdec, který se v Praze v GP kdysi vyšplhal na lichotivé šesté místo. Ještě o příčku výše byl Antonín Kasper. Finále zatím českým barvám na domácí půdě uniká, vybojoval ho opakovaně Lukáš Dryml v dobách své slávy jen na cizích drahách.

„Vašek se otrkává, nebojí se, zvládá i šílené lavory na oválech," říká Topinka dál na adresu jednadvacetiletého juniora, který už se směle rve s nejlepšími v britské lize i dalších závodech. „Chce to nekoukat na jména kolem," má svůj recept na psychickou pohodu při závodech mladík, který má plošinu v krvi po otci.

Naposledy vedl Čechy v Plzni k postupu do finále juniorského šampionátu týmů na úkor silných Švédů. Teď ale pojede o patro výš. S top hvězdami. Chybět nebude plochodrážní liška podšitá - Greg Hancock, zanedlouho čtyřiačtyřicetiletý americký mazák, plochodrážní dinosaurus, který odjel všechny závody GP od zrodu seriálu v roce 1995! „Drobná zranění sice měl, nikdy to ale nebylo tak, aby nemohl jet, umí bojovat na riziko, ale tak aby se všude vešel a moc nepadal," říká Petr Ondrašík, kdysi též jezdec a šéf pořádajícího pražského klubu. Řízení samotného závodu už přenechal svému synovi Pavlovi, rovněž bývalému plochodrážníkovi.

„Hancock klidně může vyhrát, ale zůstaňme u toho, že budeme držet palce našim, tedy Vaškovi Milíkovi a taky Dánu Pedersenovi, když za pražský klub jezdí českou extraligu," pokračuje Petr Ondrašík.

Praha často odhalí šampióna

Závody GP do Prahy přivedl už v roce 1997, česká metropole je pořadatelským rekordmanem, na oválu s kouzelným výhledem na Hrad jede elita poosmnácté. „Právě v Praze se často ukáže, kdo bude mistrem. Stabilní dráha naznačí více než některé jednorázově připravené," naráží Petr Ondrašík na loterii, ve kterou se proměnila minulá GP v Tampere, kde navíc závod doprovodil skandálek. Jednu z jízd ukončila slečna v roli startmaršála mávnutím šachovnicovým praporem už po třech z plánovaných čtyř kol. Jízda se musela opakovat, pořadí se změnilo, někteří jezdci cítili křivdu.

„Je to asi dáno nezkušeností pořadatelů, i když stát se to může. Spíše jsem se ale v minulosti setkal s tím, že se kol jelo víc. To ovšem není takový průšvih, protože se nemusí opakovat a vezme se pořadí po čtyřech kolech," říká Petr Ondrašík „Chybu jsem už také zažil, ale při Grand Prix snad kola spočítat zvládneme," dodává zkušený pražský startmaršál Stanislav Klenovec.

GP - stav po třech z dvanácti závodů
1. Kasprzak (Pol.) 35 bodů
2. Hancock (USA) 34 bodů
3. Pedersen (Dán.) 34 bodů
4. Holder (Austr.) 32 bodů
5. Smolinski (Něm.) 31 bodů
Z českých jezdců v pořadí žádný nefiguruje, protože si nikdo z nich stálé místo v seriálu pro letošek nezajistil.
Nejlepší česká divoká karta v historii pražského závodu
Josef Franc - 7. v roce 2012
Loni jel rovněž Franc a obsadil šestnácté místo
Tomáš Topinka v roce 2003 obsadil šesté místo v roli nasazeného náhradníka
Antonín Kasper vyjel v roce 1999 pátou příčku coby stálý účastník seriálu, výše se nikdo z domácích jezdců na Markétě nedostal
Sobotní oficiální program na Markétě začíná v 18,45 h, závod startuje v 19 h.
V pátek od 17 h je na programu trénink
Kdo vyhraje pražský závod GP?
Nicki Pedersen (Dánsko)
14 %
Greg Hancock (USA)
22 %
Matej Žagar (Slovinsko)
3,1 %
Tai Woffinden (Velká Británie)
5 %
Krzysztof Kasprzak (Polsko)
5,9 %
Václav Milík (ČR)
32,9 %
Jaroslaw Hampel (Polsko)
5,1 %
Chris Holder (Austrálie)
2,9 %
Darcy Ward (Austrálie)
3,5 %
někdo jiný
5,6 %
Celkem hlasovalo 2036 čtenářů.

Reklama

Související témata: