Hlavní obsah

Smrž: Proti loňsku jsem zaznamenal velké zrychlení

Motocyklista Jakub Smrž má po šesti závodech MS třídy do 250 ccm šest bodů. V rozhovoru pro Právo přiznává, že jich mohlo být víc. Výkony z kvalifikací se zatím nedaří úplně zopakovat při závodech.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

V mistrovství světa jste zatím absolvoval šest závodů, máte šest bodů a jste dvacátý. Jak jste spokojený?

Je jisté, že bodů mohlo být na mém kontě mnohem víc. Ale zatím se mě v závodech drží smůla. V kvalifikacích i v trénincích se mi totiž poměrně daří, zajíždím slušné časy. Jsem zatím mile překvapen tím, jak motorka funguje. Je tou nejlepší, jakou mohu mít k dispozici. V porovnání s loňským rokem jsme zaznamenali velké zrychlení. Současně mám dobrý pocit i z toho, jak klape tým. Jen těch bodů není tolik.

Opakovaně jste při kvalifikacích zaznamenal kvalitní časy. Proč se nedaří výkon zopakovat při závodě?

Konkurence hrozně posílila. Přišlo hodně lidí ze stopětadvacítek. Vlastně ti nejlepší a většina z nich má tovární stroje. Úroveň se zvedla. Je velmi těžké prosadit se. Těžší než v minulé sezóně. Ale to nevysvětluje, proč nejsem schopný časy zopakovat. Nedokážu si to vysvětlit. Mně se přitom v kvalifikacích v minulosti příliš nedařilo.

Ovlivňuje vaše výkony fakt, že zatímco ostatní v zimě mohli hodně testovat, vy jste měl motorku před sezónou připravenou jen na dva tréninkové dny?

Bylo by příjemnější, kdybychom absolvovali testů více, byl větší prostor na přípravu a měli bychom čas se důkladně seznámit s motorkou. Možná by se nám nestal ten problém s nádrží, kdy nám v Jerezu došel benzín, který netekl do motoru kvůli postavení rámu. Právě informace nám chyběly, ale už jsme to dohnali.

Na který z letošních závodů byste nejraději zapomněl?

To je jasné. V italském Mugellu i při poslední Grand prix v Barceloně jsem upadl. Ale nedá se to vrátit. Musím se soustředit na další závody, i když mě to mrzelo, protože zejména v prvním případě to nebyla moje chyba.

V Barceloně jste se při pádu zranil. Jak to s vámi vypadá?

Mám vykloubené pravé rameno. Hned po závodě jsem vůbec nemohl hýbat s rukou. Dostal jsem ortézu a mám to zafixované tak, že s rukou vůbec nepohnu.

Během příštího víkendu pokračuje mistrovství světa v nizozemském Assenu. Budete připraven na startu?

Nebude to jednoduché, ale měl bych být v pořádku a rozhodně chci startovat, přestože mi doktor ortézu sundá až těsně před závodem. Nemíním si tuhle Grand prix nechat ujít. Teď přichází okruhy, které se mi líbí. Také na Sachsenrignu a v Brně se mi v minulosti celkem dařilo. Věřím, že už to konečně zlomím a začneme pravidelně bodovat.

Reklama