Hlavní obsah

Ďáblové z New Jersey podruhé úspěšní

NEW YORK

V pátečních druhých zápasech sérií play off severoamerické NHL byli ve všech třech případech úspěšní favorité. New Jersey porazilo Boston 4:2 a vede už 2:0 na zápasy, Philadelphia a Dallas dokázaly jednoznačnými výhrami své série vyrovnat.

Článek

V sestavě New Jersey vynikla dvojice hráčů, kteří přišli před sezónou z Dallasu - Jamie Langenbrunner a Joe Nieuwendyk. Útočná formace, ve které hrají společně s Jeffem Friesenem, se zatím v sérii postarala o pět ze šesti gólů Devils a Langenbrunner dal v obou utkáních vítěznou branku.

"Naše řada teď skutečně šlape," řekl Langenbrunner. "Formace Johna Maddena skvěle brání útok Joea Thorntona a my se musíme postarat o góly." Už je sice jasné, že New Jersey bude v celém play off jediným týmem, který stoprocentně využil domácí prostředí, ale Langenbrunner tuší, že ještě není nic rozhodnuto. "Do konce téhle série je ještě moc daleko. Zatím jsme jen splnili svou povinnost, když jsme vyhráli oba domácí zápasy," řekl.

Boston ani po dvou porážkách nehodlá složit zbraně. "Každý z nás už někdy vyhrál čtyři zápasy za sebou," prohlásil obránce Bruins Nick Boynton. "Vůbec o sobě nepochybujeme. Teď se musíme vrátit na domácí led a v neděli vyhrát třetí utkání."

Východní konference:
New Jersey - Boston 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Branky: 15. Friesen, 20. Rafalski, 41. Langenbrunner, 55. Nieuwendyk - 9. Murray, 34. McGillis (Stümpel). Střely na branku: 30:26. Diváci: 18.291. Výsledek předchozího zápasu: 2:1. Stav série: 2:0.
Philadelphia - Toronto 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
Branky: 13. Gagne, 18. Roenick, 27. Recchi, 31. Leclair - 25. Mogilnyj. Střely na branku: 36:17. Diváci: 19.579. Výsledek předchozího zápasu: 3:5. Stav série: 1:1.

Čechmánek pokořen jen jednou

Philadelphia přehrála bez potíží zraněními sužované Toronto 4:1. Flyers projevili větší vůli po vítězství než v prvním utkání a už v úvodním dějství si díky střelecké převaze 15:5 vypracovala dvoubrankový náskok. "Jsme tým postavený na čtyřech relativně vyrovnaných pětkách," prohlásil trenér Philadelphie Ken Hitchcock. "Když se dostaneme brzy v zápase do vedení, můžeme točit všechny čtyři řady a pro soupeře je těžké dotahovat."

V brance Flyers nastoupil znovu Roman Čechmánek, a přestože ho Toronto příliš neprověřilo, zachytal lépe než v prvním utkání, kdy pustil pět gólů z patnácti střel. Tentokrát inkasoval jedinkrát ze 17 pokusů Maple Leafs, kterým v utkání chyběli zranění Darcy Tucker, Doug Gilmour, Glen Wesley a Nikolaj Antropov.

"Čekal jsem, že bychom tu mohli vyhrát první zápas a skutečně se nám to podařilo," řekl trenér Toronta Pat Quinn. "Hráli jsme v něm chytřeji než dnes," přiznal. Také střední útočník Javorových listů Mats Sundin byl vzhledem k vývoji druhého utkání rád za stav 1:1 na zápasy: "Nebylo pochyb o tom, kdo si zaslouží vyhrát dnešní zápas," řekl. "Kdyby nebylo gólmana Eda Belfoura, prohráli bychom ještě výrazněji. Přehráli nás už v prvním utkání a dnes znovu. Jsme šťastní, že jedeme domů za nerozhodného stavu."

Hromadná bitka v závěru

Podobně jsou na tom hráči Edmontonu, kteří dokázali vyhrát v Dallasu první utkání, ale v pátek utrpěli ostudnou porážku 1:6. Hosté sice vedli od sedmé minuty, ale na konci první třetiny už byli o dva góly vpředu Stars, když po brzkém vyrovnání Sergeje Zubova se dvakrát trefil Scott Young.

O převaze Dallasu v nečistém zápase plném faulů a potyček svědčil i poměr střel na branku 41:13. "Chtěli jsme hrát fyzický hokej, ale nakonec z toho bylo něco víc," kál se hostující Ethan Moreau, který si sám odpykal pět dvouminutových trestů za pět různých projevů hrubosti či nesportovního chování.

Smutným vrcholem projevů násilí na ledě byla hromadná bitka ve třetí třetině. Prostor za brankou Edmontonu hráči proměnili ve smetiště hokejek, rukavic a helem, rozhodčí udělil sérii trestů a vyloučením do konce zápasu byli potrestání kapitáni obou týmů Darian Hatcher a Jason Smith.

Západní konference:
Dallas - Edmonton 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)
Branky: 15. a 20. Young, 11. Zubov, 39. Arnott, 45. Modano, 47. Dahlen - 7. Reasoner. Střely na branku: 41:13. Diváci: 18.532. Výsledek předchozího zápasu: 1:2. Stav série: 1:1.

Reklama