Hlavní obsah

Hanika vylepšil své maximum, v kvalifikaci na VC Německa byl čtvrtý

Sachsenring
Aktualizováno

Velmi dobře zvládl kvalifikaci na Velkou cenu Německa český motocyklista Karel Hanika. V kategorii Moto3 zajel čtvrtý nejrychlejší čas a do nedělního závodu odstartuje z druhé řady. Pro nováčka seriálu je to dosud nejlepší umístění. Jakub Kornfeil si v deštěm poznamenaném programu vyjel 18. pozici na startu, ve třídě MotoGP obsadil Karel Abraham sedmnácté místo.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Karel Hanika si pro Velkou cenu Německa vyjel nejlepší umístění na startovním roštu ve své premiérové sezóně v kategorii Moto3.

Článek
Fotogalerie

Hanika na Sachsenringu těžil z dobrého začátku kvalifikace, kterou přibližně v polovině narušila přeháňka. Jezdce nejdřív vyhnala z trati a v závěru kvalifikace jim nedovolila zlepšit si časy. Hanika bude premiérově startovat ze druhé řady, zatím byl nejlépe ve třetí díky sedmé příčce v Itálii a osmé v Nizozemsku.

"Jsem moc spokojený s výsledkem, po ranním pádu to bylo hodně těžké. Ale dostal jsem se do dobré pohody a už od začátku jsem zajížděl velmi rychlá kola, vzájemnou spoluprácí s Jackem (Millerem) jsme zajeli ještě rychlejší kola," uvedl na svém webu Hanika.

První místo si zajistil vedoucí jezdec pořadí seriálu Australan Jack Miller, v první řadě ho doplní Francouz Alexis Masbou a Španěl Álex Márquez.

Hanika v neděli plánuje výrazně vylepšit své nejlepší umístění, kterým je desáté místo z VC Ameriky a Itálie. "Do závodu mám hlavní cíl udržet dnešní vyjetou pozici a nespadnout. Jede se celkem 27 kol, to bude hodně těžké. A doufám, že Jack vyhraje a zvýší své vedení v šampionátu a já posbírám hodně bodů," řekl.

Kornfeilovi v Německu zatím vše vychází, ale počasí mu naopak uškodilo. "Volné tréninky dopadly slibně a tak jsme měli našlápnuto na dobrou kvalifikaci. Jenže nikdy není nic perfektní a nakonec si s námi takto pohrálo počasí. S osmnáctým místem můžeme být nespokojení. Závod tím ale není v žádném případě ztracený. Jednou změnou počasí se přece nenecháme vykolejit," řekl v tiskové zprávě.

Márquez ovládl kvalifikaci v kategorii MotoGP

Abraham v nejsilnější kubatuře nepostoupil do druhé části kvalifikace a do závodu vyjede ze 17. příčky v šesté řadě. "Teď mnou cloumají emoce. V posledním kole jsem před sebe pustil Haydena, nechal jsem si za ním aspoň sto metrů, aby mi mohl případně uhnout. Nedržel se ve stopě, zablokoval mě a pokazil mi celé kolo. Do dalšího už jsem nestihl vjet, o pár sekund nás odmávli. Chápu, že se něco takového může stát ve volném tréninku, ale v kvalifikaci, kde je tak málo času, je to neomluvitelné. Jsem hodně naštvaný," zlobil se.

První dojel vítěz všech dosavadních Velkých cen Španěl Marc Márquez, jemuž pole position utekla jen v posledních dvou závodech v Katalánsku a Nizozemsku. Suverén sezóny Márquez časem 1:20,937 zaznamenal rekord okruhu Sachsenring, který od roku 2008 držel Australan Casey Stoner časem 1:21,067.

O necelé tři desetiny vteřiny za Márquezem zaostal druhý týmový kolega a krajan Dani Pedrosa, třetí byl Němec Stefan Bradl rovněž na hondě, který nabral ztrátu 107 tisícin na Pedrosu.

Výsledky kvalifikace na GP Německa silničních motocyklů:
Moto3:
1. Miller (Austr./KTM) 1:26,997
2. Masbou (Fr./Honda) -0,109
3. Á. Márquez (Šp./Honda) -0,146
4. Hanika (ČR/KTM)
5. Kent (Brit./Husqvarna) oba -0,360
6. Binder (JAR/Mahindra) -0,456
...18. Kornfeil (ČR/KTM) -1,016
MotoGP:
1. M. Márquez 1:20,937
2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,296
3. Bradl (Něm./Honda) -0,403
4. A. Espargaró -0,439
5. Lorenzo (oba Šp./Yamaha) -0,571
6. Rossi (It./Yamaha) -0,714
...17. Abraham (ČR/Honda) nepostoupil z první části kvalifikace
Moto2:
1. Aegerter (Švýc./Suter) 1:24,761
2. Kallio (Fin./Kalex) -0,124
3. Rabat (Šp./Kalex) -0,271
4. Torres (Šp./Suter) -0,347
5. Morbidelli -0,357
6. Corsi (oba It./Kalex) -0,371

Reklama

Související témata: