Hlavní obsah

Pořadatelé Grand Prix v Brně zatím letošní dotaci nedostali

Brno

Pořadatelé brněnského závodu mistrovství světa silničních motocyklů zatím neobdrželi třicetimiliónovou dotaci schválenou pro letošní rok. Závod se přitom uskuteční už příští týden. Peníze aktuálně blokuje postoj ministerstva školství, který jejich vyplacení vnímá jako veřejnou podporu, kterou musí schválit Evropská komise. Upozornil na to tabletový týdeník Dotyk, jehož informaci ČTK potvrdila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Foto: Profimedia.cz

Stále se neví, zda se Velká cena České republiky v Brně pojede.

Článek

Vláda na začátku července schválila, že na brněnskou Grand Prix přispěje ze státního rozpočtu celkem třiceti milióny korun. Dvacet miliónů má být vyplaceno z kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a deset miliónů z vládní rozpočtové rezervy. Vyplacení peněz se však zdržuje.

Vedení resortu se totiž hned na začátku července obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se žádostí o vyjádření. Na základě stanoviska tohoto orgánu, který však nemá rozhodovací pravomoc, a také podle vlastních zjištění ministerstvo usoudilo, že dotace pro Grand Prix spadá do režimu veřejných podpor. Týdeníku Dotyk to řekl náměstek pro sport Petr Hulinský. Proto je nezbytné, aby výplatu dotace schválila Evropská komise.

Podle informací ČTK ministerstvo školství v této souvislosti zaslalo dopis Romanu Ječmínkovi, prezidentovi Autoklubu České republiky, jehož prostřednictvím by měly být peníze do Brna vyplaceny. Požádali ho o vyjasnění právních vztahů týkajících se pořadatelství Velké ceny ve vztahu k promotérovi seriálu Dorně. Kvůli tomu je resort v kontaktu také s ředitelkou Automotodromu Brno Ivanou Ulmanovou.

Velká cena je ztrátová

Řeší se totiž, kdo bude konečným příjemcem dotace a zda je v tomto případě možné aplikovat červnové rozhodnutí Evropské komise o podpoře neziskových sportovních zařízení od ústředních vládních institucí.

Pro organizátory je brněnská Velká cena ztrátovým podnikem, loni na ní prodělali 41,7 miliónu korun. Zhruba polovinu nákladů tvoří zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa ve výši zhruba 70 miliónů korun.

Nad budoucností závodu se kvůli tomu už několik let pravidelně vznáší otazník. Nyní reálně hrozí, že příští rok už se v Brně závod MS nepojede. Podle vyjádření mluvčího automotodromu Jiřího Smetany pro Dotyk zatím žádný posun v jednání nenastal, takže nevidí nic, co by rozhodnutí o konci Grand Prix mělo zvrátit. Pořadatelům prý vadí především absence systémového řešení.

Reklama

Související témata: