Hlavní obsah

Hanika se v Moto3 učí i každým pádem. V Brně bude spát doma a chce do desítky

Praha

Velkou domácí premiéru v MS silničních motocyklů prožije Karel Hanika o víkendu při brněnské Velké ceně. Aktuálně sedmnáctý jezdec třídy Moto3 by rád předvedl, že mu na Masarykově okruhu daří. V předešlých dvou letech tam ovládl závody Red Bull Rookies Cupu, teď však podstoupí konfrontaci s absolutní světovou elitou.

Foto: Profimedia.cz

Český motocyklový závodník Karel Hanika.

Článek

„Už se do Brna těším, tentokráte to ale bude něco jiného. Nechci mít přehnané ambice, pořád je cílem umístit se v elitní desítce. Kdyby to nevyšlo, nedalo by se nic dělat. Jako nováček mistrovství sbírám zkušenosti a učím se i každým pádem," vykládá osmnáctiletý český závodník týmu KTM Ajo.

Jeho týmovým kolegou je aktuální lídr mistrovství, Australan Jack Miller. „Pomáháme si během tréninku, porovnáváme si i data. Hlavně tedy já koukám na jeho. Každý závod, každé kolo mě posouvá vpřed," usmívá se Hanika, jenž vychází i s krajanem Jakubem Kornfeilem, byť jsou soupeři. „Vztahy mezi námi jsou dobré, žádné přehnané rivalství. Občas si i něco navzájem poradíme. Kdybychom byli v top ten v Brně oba, byl by to parádní výsledek."

V týmu sdi Hanika prosadil, že bude smět spát doma. "Každé ráno se v určitou hodinu budu hlásit na okruhu do práce, ale to rodinné zázemí mi nikdo nevezme," usměje se brněnský rodák a doufá, že bude moci těžit ze znalosti okruhu. „Brno je jedna z nejtěžších tratí v šampionátu, zejména pokud jde o profil a nalezení ideální stopy. Je ale pravda, že z jezdců ve startovním poli bych ho měl znát nejlépe. Jel jsem tam hodně závodů i kol a zatáčky si pamatuju," říká Hanika.

Zvýšeného tlaku v domácím prostředí se nebojí. „Doufám, že bude hezky a přijdou diváci, kteří si to tam užijí. Znalost okruhu i prostředí v Brně by pro mě měla být výhodou. Když připočtu výraznou podporu fanoušků, vždyť se mě desítky lidí ptaly na lístky, tak věřím, i tohle mě doma o pár procent zvedne výkon," uvažuje český mladík.

Reklama

Související témata: